fbpx

Osmani: Srbija pokušava da destabilizuje sever

Јорн Роде и Вјоса Османи Фото; Председништво Косова

Kosovska predsednica Vjosa Osmani razgovarala je danas o situaciji na severu Kosova sa nemačkim ambasadorom u Prištini Jornom Rodeom. Osmani je tokom sastanka istakla da „Srbija pokušava da destabilizuje sever“.

Osmani je istakla da, kada je situacija na severu u pitanju, “Kosovo ni u kom slučaju nije požurilo niti stvorilo tenzije i da je prisustvo policijskih snaga na severu u službi očuvanja javnog reda i mira svih građana, bez razlike”, te da “Srbija putem huškačkog diskursa i postupaka, pokušava da destabilizuje sever zemlje”.

Osmani je, kako se navodi u saopštenju kabineta, ponovo potvrdila posvećenost institucija na Kosovu pri ostvarivanju “sadržinske reforme u oblasti vladavine zakona, kao preduslova za stabilan razvoj i dalje unapređenje u procesu evroatlantskih integracija”.

Ona je takođe čestitala ambasadoru Rodeu na izbornom procesu u Nemačkoj, ističući da je Kosovo spremno na produbljenje saradnje sa nemačkim institucijama.

Osmani se sastala sa otpravnikom poslova ambasade SAD na Kosovu Džiakobijem

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas i sa otpravnikom poslova ambasade SAD na Kosovu Nikolasom Džej Džiakobijem, sa kojim je kako se navodi u saopštenju iz predsedničkog kabineta, razgovarala o poslednjim dešavanjima na Kosovu, a nakon odluke o reciprocitetu registarskih tablica sa Srbijom.

Osmani je ponovila da “Srbija pokušava da destabilizuje situaciju”, što je prema njenom mišljenju “nastavak rusko-srpskih napora da ponište dostignuća SAD-a, EU i NATO-a na Kosovu i u region”.

Istakla je da je odluka o reciprocitetu zakonita, te da je sprovođenje ove mere “u potpunom skladu sa dogovorenim Sporazumom u Briselu, a koji Srbija nije sprovodila”.

Osmani je takođe istakla da Kosovo ne želi, ni u jednom trenutku, da situacija eskalira.

Govoreći o procesu dijaloga, Osmani je navela da “Kosovo ostaje posvećeno njegovom nastavku” i istakla bitnost “jednakog tretiranja stranaka obuhvaćenih u njemu”.

Kako je saopštio kabinet predsednice Kosova, Džiakobi je naglasio da je za SAD suverenost Kosovo nepovrediva, kao i da je dijalog pravi put daljeg napretka.

Nikolas Džej Džiakobi i Vjosa Osmani

Foto; Predsedništvo Kosova

Milena Maksimović

%d bloggers like this: