fbpx

Lajčak nakon sastanka sa Petkovićem i Bisljimijem: Nastavljamo diskusije tokom celog dana

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se ovoga jutra u Briselu sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, povodom rešavanja trenutne krize na severu Kosova. “Nastavićemo naše diskusije tokom celog dana”, poručio je Lajčak.

“Jutros sam imao dva odvojena sastanka sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije kako bismo razgovarali o načinima rešavanja trenutne krize. Nastavićemo naše diskusije tokom celog dana”, napisao je Lajčak na Tviteru.

Takođe, u jutarnjim časovima sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i potpredsednikom kosovske vlade Besnikom Bisljimijem, sastao se i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Gabreal Eskobar, koji je povodom situacije na severu Kosova istakao da je priotitet broj jedan, smanjenje tenzija.

Američki zvaničnik je, kako prenose mediji na albanskom, rekao da se rešenje za pitanje registarskih oznaka na Kosovu mora odmah naći, te da se obe strane moraju vratiti dijalogu, kroz koji će se kako je naveo, rešavati otvorena pitanja.

Podsetimo, na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak Srbi već 10 dana mirno protestuju zbog odluke kosovske vlade da uvede reciprocitet na tablice sa srpkim oznakama. Zbog krize na severu Kosova, danas se u Briselu sastaju glavni pregovarači u dijalogu Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi.

Milena Makismović
%d bloggers like this: