fbpx

U Novom Sadu izložba radova sa kolonije „Jesen u Prizrenu“

Фотографија са изложбе "Јесен у Призрену" Фото; Дом културе "Грачаница"

Dom kulture „Gračanica, Fondacija „Simonida“ i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada organizuju retrospektivnu izložbu radova sa kolonije „Jesen u Prizrenu“, u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Otvaranje izložbe je u petak 01. oktobra 2021. godine od 19:00 časova.

Izložba se sastoji od 22 izabrana rada sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2015-2021“ godine.

„Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ nastala je 2015.godine u saradnji Doma kulture Gračanica i Eparhije raško-prizrenske, odnosno manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije. Kolonija se održava u obnovljenom Dušanovom konaku manastira Svetih Arhangela. Suština okupljanja u Prizrenu je da se omogući lični podsticaj umetnicima, angažovanost svih nas u svedočenju savremenog trenutka i podrška u očuvanju ugroženog srpskog kulturnog i nacionalnog blaga ovog grada i na čitavom prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju Doma kulture “Gračanica”.

U potrebi za slobodom, kao vrhovnom principu kojem težimo, Kolonija „Jesen u Prizrenu“ nam donosi nove, dragocene darove, navodi istoričar umetnosti i jedan od organizatora i utemeljivača kolonije Nebojša Jevtić.

“Nastojanjem da se uključe u nepostojeći kulturni „dijalog“ o savremenoj stvarajućoj kulturi na Kosovu i Metohiji, njeni učesnici slikama, promišljnim sekvencama vlastitosti, potvrđuju da su dostojni akteri svedočenja ideje o slobodi. Suvereno, bez straha,odbacujući opake maske i naloge koje nameću kreatori savremenog sveta”, stoji u predgovoru Nebojše Jevtića.

Izložba koja će trajati mesec dana organizuje se pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine. Izložba se održava u skladu sa svim važećim propisima oko sprečavanja širenja pandemije COVID- 19 u Republici Srbiji.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: