fbpx

Petković sa Bocan-Harčenkom o dogovoru iz Brisela

Фото; Канцеларија За кИм

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o juče završenoj rundi razgovora Beograda i Prištine u Briselu i postignutom dogovoru o deeskalaciji na severu Kosova i Metohije, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je naglasio da je juče u Briselu postignut sporazum s kojim, kako je naveo, možemo biti zadovoljni.

“Novim sporazumom primenjivaće se ono što je dogovoreno 2016. godine, što znači da više ne može biti reči ni o kakvom tzv. reciprocitetu, već ispunjenju sporazuma”, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Naglasio je da je najvažnija činjenica da je sačuvan mir na Kosovu i Metohiju, da je dogoreno povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova sa severa i dolazak KFOR-a, u skladu sa  rezolucijom 1244.

“Takođe, zaštićena su vozila sa registarskim oznakama srpskih gradova na Kosovu i Metohiji, koje se više neće skidati, niti će moći da se nasilno nameću probne tablice sa statusnim oznakama Prištine, što će omogućiti slobodu kretanja, a dogovoreni stikeri počeće da se primenjuju od ponedeljka”, rekao je Petković.

Petković je podvukao da je od posebnog značaja činjenica da jučerašnjim sporazumom počinje ispunjavanje svih do sada postignutih dogovora u Briselu.

“To će se nakon sporazuma oko registarskih oznaka, u prvom redu odnositi na formiranje Zajednice srpskih opština koja će biti prva tema narednog sastanka u Briselu”, istakao je Petar Petković.

Dodao je da je srpska delegacija insistirala i na slučaju Ivana Todosijevića, u okviru koga je kako je naveo, prekršen Briselski sporazum u tački 10, “po pitanju prisustva dvoje srpskih sudija u postupajućem veću, što je u svom saopštenju jasno naglasila i EU”.

Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na podršci i njegovom dolasku na Jarinje i u Rašku, što je kako je kazao, u moralnom smislu ohrabrilo srpski narod, koji je bio okupljen na administrativnim prelazima kako bi branio pravo na slobodu kretanja.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: