fbpx

Federiči posetio Jarinje i Brnjak: Mandat KFOR-a je u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN

Командант Кфора у посети Јарињу и Брњаку Фото; Кфор

Komadant KFOR-a, Franko Federiči, obišao je danas administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, gde su od juče raspoređene jedinice ove mirovne misije NATO-a. Federiči je podsetio da KFOR ima mandat u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN kako bi obezbedio bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu.

U saopštenju KFOR-a se pozdravlja deeskalacija situacije na severu Kosova i podseća, da će jedinice KFOR-a u naredne dve nedelje, kako je i predviđeno potpisanim sporazumom u Briselu, zadržati privremeno prisustvo na Jarinju i Brnjaku u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a u cilju obezbeđivanja sigurnog okruženja za sve zajednice na Kosovu.

„Jedinice KFOR -a su potpuno spremne za obavljanje ovog važnog zadatka koji je u cilju podrške lokalnoj i regionalnoj stabilnosti“, rekao komadant KFOR-a Franko Federiči tokom obilaska administrativnih prelaza na severu Kosova.

Podsetimo, juče su nakon 13 blokade saobraćaja na Jarinju i Brnjaku ukonjene barikade tamošnjih Srba i specijalne jedinice kosovske policije su se povukle sa ovih prelaza, a zamenile su ih jedinice KFOR-a. Specijalne jedinice su bile raspoređene na severu Kosova od 20. septembra nakon odluke kosovske vlade o uvođenju reciprociteta na srpske registarske tablice, što je izazvalo revolt kod Srba u tom području. Pregovarački timovi Beograda i Prištine su uz posredovanje Evropske unije 30. septembra postigli dogovor o slobodi kretanja.

Ana Marković
%d bloggers like this: