fbpx

Rođendan NPP-a uz „Ženidbu“ i najava uzbudljive jesenje sezone

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Igranjem jedne od najpopularnijih predstava, „Ženidba“, prema tekstu Nikolaja Gogolja, a u režiji Milana Karadžića, Narodno pozorište Priština otvora novu jesenju sezonu u Gračanici, a ujedno i proslavlja 73 godine postojanja. Glumci ovog ansambla ne kriju zadovoljstvo što se posle kraće pauze vraćaju svojoj matičnoj sceni, a direktor Prištinskog pozorišta Predrag Radonjić najavljuje uzbudljiva dešavanja „na daskama koje život znače“.

Iako je bilo problema oko dopremanja scenografije zbog novih mera kosovske vlade koje se odnose na tablice sa oznakama gradova iz centralne Srbije, ansambl Narodnog pozorišta Priština je, nakon gostovanja u Kumanovu, stigao u Gračanicu. Zadovoljni dosadašnjim poslom, a uzbudljivi zbog novih predstava koje pripremaju, glumci NPP-a ne kriju oduševljenje što su ponovo na svojoj matičnoj sceni.

„Nastavljamo dalje u novim okolnostima, na koje se već polako navikavamo, pa nas sve manje iznenađuju neka nova dešavanja. Jedino što je ovoga puta to jako neprijatno, mislim na problem  na prelazima i prilepljivanje tablica, zastava i svega toga. Bez obzira na tu visoku politiku koja se vodi, mislim da običan narod, tu ubrajam i sebe, ispašta, i stalno mu se otežava svakodnevni život i rad“, ističe glumac Igor Damnjanović.

Glumac, Milan Vasić, tvrdi da je predstava „Ženidba“ najigraniji komad NPP-a od 1999. godine, i uveren je da će uskoro proslaviti jubilej.

„Što se ove predstave tiče, ja se nadam da će ona uskoro doživeti jubilej, i da će biti prva predstava posle rata koja će doživeti jedan jubilej od 50 igranja. Radujem se novoj sezoni kao i uvek, jer prosto mi bez pozorišta ne možemo da živimo. Postoje filmovi i serije, to je sve lepo, ali generalno ne možemo mi bez pozorišta da živimo, mnogo volimo publiku, kao što publika voli nas“, ističe Vasić, koji u predstavi igra lik mladoženje Potkoljosina.

Glavnu žensku ulogu, koju je do sada tumačila Jelena Orlović, je sticajem srećnih okolnosti, preuzela Milena Jakšić, koja je otkrila tajnu zbog čega je ova predstava najuspešnija.

„Nama je jako lepo dok igramo ovu predstavu, mi pre svega uživamo kao glumci, a onda uživa i publika. Eto, između ostalog, ona je zato i najuspešnija“, rekla je Jakšićeva.

Foto; M. Maksimović

Direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić ističe da je zadovoljan, što je uprkos svemu, nova sezona otvorena na vreme, i to baš predstavom „Ženidba“, koja će večeras imati svoje 34 igranje. On je takođe govorio i šta publika u Gračanici može očekivati u novoj sezoni.

„Očekuje nas rad na još jednoj predstavi, to će biti Nušićevo „Sumnjivo lice“ u režiji Milana Neškovića, i negde je ideja, plan i nada, verujem da će biti tako, da to bude još jedna naša veoma kvalitetna i dugovečna ansambl predstava koju ćemo igrati sa dosta uspeha, prvenstveno na Kosovu i Metohiji, a zatim i u drugim sredinama. Zbog situacije, nismo bili u mogućnosti da za oktobar bilo šta temeljnije isplaniramo, nismo znali kako će se situacija odvijati, ali svakako je ideja da u toku ovog dela sezone, do Nove godine, a posebno nakon Nove godine, pojačamo maksimalno broj naših izvođenja na KiM. Za narednu sezonu spremamo i jednu dramatizaciju biografije i dela Grigorija Božovića, mislim da je to vrlo važna stvar“, rekao je Radonjiić.

U planu je, ističe Radonjić i priprema jedne dečje predstave, ali i festivala.

„Ta potreba se sada i ustalila, da na svake dve godine imamo po jednu dečju predstavu. Mislim da je to vrlo važan aspekt našeg delovanja i negde smo u pregovorima, ja sam to inicirao i čini mi se da je naišlo na jako dobar prijem, da se u Gračanici uspostavi festival predstava za decu i omladinu koji će biti trajnog karaktera“.

Takođe, planovi pozorišta su da se u narednom periodu predstave igraju širom Kosova i Metohije.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: