fbpx

U Gračanici održan „Bazar nade i rukotvorina“ raseljenih lica

Фото; Н. Милосављевић Грачаница онлајн

U Gračanici je danas organizovan ′′Bazar nade i rukotvorina“ raseljenih lica, kao simboličan doprinos boljoj integraciji interno raseljenih osoba i povratnika koji se nalaze u kolektivnim centrima i privatnom smeštaju na Kosovu i Metohiji.

Simboličan naziv “Bazar nade” i na njemu proizvodi ručne izrade, od pletiva, miljea, sitnog veza, nakita…pa do zimnice i meda.

“Ja se prvenstveno bavim proizvodnjom prirodnih sapuna, od kozjeg mleka. Takođe, radim i ručne radove, imam tu trake za kosu, rukavice, zimske čarape, to su uglavnom odevni predmeti, džemperi za zimu, letnje bluze, imam i kape, heklane haljine. Ovakve manifestacije su značajne, prvenstveno zbog druženja, a isto tako i zbog prodaje”, ističe Dragana Zdravković iz Lipljana.

„Donela sam, pre svega, nakit koji je ručno rađen, jer ova okupljanja su veoma značajna za promociju našeg rada“, rekla je Ivana Janjić, raseljeno lice iz Uroševca.

Foto: N. Milosavljević
Gračanica onlajn

Žene proterane sa svojih ognjišta, okupili su UNHCR, Forum za razvoj i multietničku saradnju i Turistička organizacija Gračanice.

“I dalje je vrlo tužno da ovo pitanje postoji i da i dalje imamo problem raseljenih lica. Još uvek se bavimo kolektivnim centrima. Čini se da je i ovo jedan od procesa kakvih imamo u našem društvu, a koji zahteva mnogo više napora, vremena, ali i mnogo strpljenja. Ostali smo strpljivi, i dalje ulažemo mnogo napora i vremena u rešavanju problema onih koji su kategorisani i koje zovemo interno raseljenim licima”, kazao je šef UNHCR-a Erol Arduč.

Pitanje raseljenih lica traje već 20 godina, a mnoge organizacije bave se pronalaženjem rešenja, podsetio je Dejan Radivojević iz Foruma za razvoj i multietničku saradnju.

Foto: N. Milosavljević
Gračanica onlajn

“Ovo jeste važan događaj, jer na ovaj način promovišemo njihove radove i njih same, i još jednom naglašavamo da je pitanje raseljenih lica vrlo važno pitanje koje do kraja nije rešeno, ali se nadamo da idemo u pravcu tog rešavanja i konačnog zatvaranja prvenstveno kolektivnih centara, ali i rada sa ostalim raseljenima”, istakao je Radivojević.

Zamenik ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Gazmend Salijević istakao je da ima pomaka kada je problem raseljenih u pitanju.

“Jako je važno da posle stambenog zbrinjavanja svih tih ljudi, nađemo načina, zajedno sa partnerima, kako da te ljude integrišemo. Današnji događaj, jedan je od lepših, koji pruža šansu svim tim ljudima iz različitih slojeva društva”, istakao je Salijević i izrazio nadu da će se na sledećem bazaru govoriti o širenju posla, ali i uključivanju muškaraca i pripadnika drugih zajednica.

Direktorica Turističke organizacije Gračanice Sandra Đokić istakla je da se današnjim događajem, između ostalog, čuva tradicija i kultura.

“Isto tako, našli smo neki indirektan način, kako da pomognemo svim tim našim ženama koje vredno rade i čije ćemo radove rado izložiti u našem prodajnom centru, prodavnici suvenira, i na taj način ćemo pokušati, da mi kao Turistička organizacija Gračanice, doprinesemo njihovom ekonosmkom osnaživanju”, rekla je Đokićeva.

Nakon konflikta na Kosovu i Metohii, prema podacima Ministarstva za zajednice i povratak, svoje domove je napustilo 226.418 lica. Posle dve decenije, ni 10 odsto proteranih se nije vratilo.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: