fbpx

Velika Hoča: Obeležen Miholjdan, dobar rod grožđa

Фото; Радио Гораждевац

Slava Velike Hoče, Miholjdan, obeležena je svetom liturgijom u crkvi Svetog arhiđakona Stefana. Hočanci su zadovoljni ovogodišnjim rodom grožđa. Miholjsko leto kasni, predanje kaže da je vreme za čizme i džempere.

Na Miholjdan se obeležava i završetak berbe grožđa, zbog čega svake godine na ovaj dan veliki broj gostiju, ne samo kosovskih Srba, poseti Veliku Hoču.

Vlasnik vinarije „Duša Metohije“ Ljubiša Đuričić je kazao da je ova godina bila veoma rodna.

„U poslednjih pet do deset godina malo je bilo ovakvih godina. Grožđe je bilo izuzetno kvalitetno, zdravo, sa puno procenata šećera. Očekujem da pravilnim negovanjem buduće vino bude sa puno aroma, sa puno bogatih suvih materija, gde će moći ljudi zaista u umerenoj meri uživati“, rekao je on.

Posetioci Velike Hoče mogu da obiđu i Gospodarsku kuću koja se nalazi u centru ovog sela i predstavlja jednu od najlepših očuvanih građevina, navela je kustos zavičajnog muzeja Nena Micić.

„Ovaj muzej je jedna od nacionalnih vrednosti za Veliku Hoču, kao i za čitav region“, kazala je ona.

Povodom Miholjdana je u Gospodarskoj kući postavljena izložba fotografija slavskih kolača sa Kosova i Metohije autorke Olivere Radić.

„Izložba fotografija slavskih kolača je priređena u saradnji Srpskog kulturnog centra u Prištini sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije. Tu je 40 fotografija slavskih kolača. Moja želja je bila da se slavski kolači izlože i u Orahovcu i Velikoj Hoči. U Orahovcu su bili od Gospođindana do pre nekoliko dana, pa smo ih doneli ovde, u Veliku Hoču, da budu tu u okviru Miholjdanskih svečanosti, da mogu ljudi, iako nema velike proslave zbog čitave ove situacije oko kovida, da dođu. Posebno žene vole da pogledaju slavske kolače na kojima su ukrasi kao simboli života naroda ovde“, kazala je Radićeva.

Miholjdan je i ove godine obeležen u uslovima pandemije koronavirusa i mera koje su zbog toga na snazi.

Podsetimo, lepo i toplo vreme oko Miholjdana se u srpskom narodu naziva miholjsko leto. Ove godine je, po svemu sudeći, ostalo iza nas. Ako je suditi po najavama meteorologa o očekivanjima za oktobar i novembar, shodno tradiciji, već je vreme da pakujemo letnju garderobu i vadimo čizme i džempere.

Izvor: Radio Goraždevac
%d bloggers like this: