fbpx

Kurti: Kosovska vlada se bori protiv korupcije i multietnički organizovanog kriminala

Фото: Н. Милосављевић

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas na Ekonomskom samitu u Skoplju da se njegova vlada bori protiv korupcije i multietnički organizovanog kriminala, preneli su mediji na albanskom. Kurti je takođe ponovio da neće podržati nijednu inicijativu Zapadnog Balkana, koja ne uključuje Evropsku uniju.

Komentarišući stabilnost na Kosovu, kao jučerašnju akciju kosovske policije, Kurti je naveo da je to jedan vid borbe protiv korupcije.

„Za institucionalnu stabilnost i vladavinu prava borimo se protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji je multietnički. Srpski zločinci i albanski kriminalci odlično sarađuju međusobno. Mi želimo i borićemo se protiv njih šta god da se dogodi. Na primer, juče ujutru dok je bila policijska operacija u četiri opštine na Kosovu i svi oni koji su se time bavili bili su Srbi, čak i većina policije, uključujući sudije, tužioce. Mislim da je pogrešno dati etnički i politički kontekst borbi protiv korupcije, kao i organizovanog kriminala. Moramo sarađivati kao različite zemlje Zapadnog Balkana protiv organizovanog kriminala“, istakao je Kurti.

Kosovski premijer je dodao da je Evropska unija sudbina Kosova, te je zatražio i razvojna sredstva od EU.

„EU je naša sudbina, a Evropa je kontinent na kome je Kosovo. Ekonomija na Kosovu je sada mnogo bolja, ali nam je zato potrebna veća pomoć nego ranije. Ne humanitarna pomoć kao u prošlosti, već razvojna sredstva“, rekao je Kurti, a prenose mediji u Prištini.

Ana Marković

%d bloggers like this: