fbpx

Mediji i civilni sektor osuđuju prekomerenu upotrebu sile kosovskih policajaca na severu Kosova

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije osuđuje upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navedeno je u saopštenju Inicijative OPEN.

U saopštenju se dalje dodaje da ovakvi postupci Vlade Kosova ne doprinose normalizaciji odnosa i pomirenju već podstiču konfrontaciju i dalju etničku polarizaciju.

„U nestabilnom bezbednosnom okruženju, posle nedavnih tenzija oko upotrebe registarskih tablica, ovakvi postupci lako mogu dovesti do otvorenog konflikta nesagledivih razmera. Takođe osuđujemo upotrebu specijalnih policijskih jedinica u toku predizborne kampanje jer se time dovodi do radikalizacije biračkog tela i narušavanja izbornog procesa“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa OPEN poziva Prištinu i Beograd da se vrate pregovaračkom procesu u Briselu gde je jedino moguće naći rešenje za nagomilane probleme.

„Jednostrani akti dovode do narušavanja pravnih, institucionalnih i bezbednosnih mehanizama koji su stvoreni tokom dijaloga u Briselu, i samim tim su neprihvatljivi“, ističe se u saopštenju.

Inicijativa OPEN poziva Evropsku uniju da se aktivnije uključi u rešavanje sve češćih kriznih situacija na Kosovu i stvori mehanizme koji bi vodili ka jačanju poverenja između pregovaračkih strana.

„Pozivamo KFOR da omogući mir i bezbednost na severu Kosova, a zemlje Kvinte da hitno reaguju na najnovije incidente“, zaključuje se u saopštenju Inicijative OPEN.

%d bloggers like this: