fbpx

Nakon akcije Kosovske policije i bacanja suzavca i šok bombi na građane K.Mitrovice, noć u ovom gradu protekla mirno

Косовска Митровица; Фото: В.Ћуп; Грачаница онлајн

Nakon jučerašnje akcije Kosovske policije o suzbijanju šverca robe, koja je bila sprovedena u Kosovskoj Mitrovici, a tokom koje je 10 osoba povređeno, a Srećko Sofronijević ranjen. Sofronijević se nalazi na bolničkom lečenju i njegovo stanje je stabilno. Kako nam javlja reporterka našeg portala, građani Kosovske Mitrovice i Zvečana su i dalje vidno uznemireno zbog jučerašnjih događaja i poručuju da više neće dozvoliti slična dešavanja i akcije na severu pokrajine. Noć u Kosovskoj Mitrovici je protekla mirno.

Takođe stanovnike severa Kosova je dodatno uznemirila vest o smrti Verice Đelić iz Zvečana, u čijem su dvorištu pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ispalili veliku količinu šok bombi i suzavca, a koja je preminula, kako sumnja njen sin Igor, od stresa i gušenja koje je u tom trenutku dobila.

Naša reporterka je izvestila i da je tokom jučerašnje akcije kosovskih specijalaca gumeni metak zalutao i proleteo kroz sobu jedne kuće u Zvečanu u kojoj je spavala tromesečna beba.

Dramatične scene koje su juče viđene u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu navele su grupu građana u Beogradu da se juče okupe ispred Skupštine Srbije, kako bi pružili podršku Srbima na Kosovu i Metohiji, a ponovni skup je najavljen za subotu u 18 časova ispred američke ambasade u glavnom gradu, pišu beogradski mediji.

Povodom situacije na severu, oglasio se i princ Filip Karađorđević, koji je naveo da „sve što se juče desilo na severu Kosova je kontinuirani nastavak neodgovornog i sramnog ponašanja kosovskih institucija, ali i predstavnika Međunarodne zajednice“.

„Činjenica je da NATO-KFOR i EULEKS pasivno posmatraju nedopustivo maltretiranje i zastrašivanje srpske zajednice koja se iz godine u godinu nalazi u sve gorem položaju. Ukoliko međunarodna misija odlučnije ne reaguju i ne spreči bezakonje i nasilje koje nad srpskom zajednicom sprovode aktuelne kosovske vlasti, biće saučesnici u izazivanju ogromne bezbednosne nestabilnosti u južnoj srpskoj pokrajini“, napisao je princ Filip na Tviteru.

Pojedini mediji na albanskom pišu da se povodom jučerašnjih nemira na severu Kosova oglasila i američka ambasada u Prištini, koja je poručila „nikakvo nasilje, bilo da je usmereno protiv vlasti, medija ili građana, nije prihvatljivo“.

Svetski mediji su juče takođe izveštavali o situaciji na Kosovu i Metohiji navodeći da je „tokom jučerašnje intervencije bezbednosnih snaga Prištine povređeno 20 ljudi, kao i da su građani srpske nacionalnosti na severu zbog svih ovih događaja uznemireni i zabrinuti“.

Barikade koje su juče postavljene na severu Kosova su uklonjene i saobraćaj se odvija normalno.

Ana Marković

 

 

%d bloggers like this: