fbpx

Kampanja na jugu KiM uobičajena, na severu ostala u senci incidenata

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

U nedelju se na Kosovu i Metohiji održavaju lokalni izbori, na kojima u 38 opština, pravo glasa ima nešto manje od milion i devetsto hiljada birača. U ponoć počinje izborna tišina, a bez obzira na poslednja dešavanja na severu, do bojkota izbora neće doći, tvrde poznavaoci politčkih prilika.

Međusobne optužbe kandidata velikih albanskih partija i krupna obećanja da će ako baš oni dođu na vlast, Kosovo postati obećana zemlja, obeležile su predizbornu kampanju u većinski albanskim sredinama.

“Kampanja je bila u redu. Nije bilo incidenata, osim možda pojave portala i lažnih vesti. Eto to je bilo karakteristično za ovu kampanju”, kazao je politički analitičar Nedžmedin Spahiu.

Na pitanje da li su poslednji incidenti na severu Kosova i Metohije uticali na izbore, Spahiu odgovara:

“Ne, ne verujem. I da je neko hteo to da poveže, to neće uticati na izbore. Ljudi su već odabrali svog kandidata za gradonačelnika”.

Foto; N. Milosavljević

Tamo gde su Srbi većina, a pogotovu gde su manjina, kampanje skoro da nije ni bilo, ako se u kampanju aktuelnog premijera Kurtija ne računaju upadi specijalaca sa dugim cevima, šok bombe i suzavac na severu Kosova i Metohije.

Marko Trajković iz nevladine organizacije “Centar za mir i toleranciju”, a koji će ispred “Demokratije na delu” pratiti izborni proces na Kosovu, ističe da nije bilo problema tokom kampanje u opštinama sa srpskom većinom južno od reke Ibar.

“Uglavnom se kampanja zasnivala odlaskom `od vrata do vrata`. Srpska lista, da kažem vodeće stranke, su imale malo veću kampanju, jer su išle i obilazile neke ustanove, što se ostalih tiče kampanja se uglavnom svodila na odlazak `od vrata do vrata` i korišćenja društvenih mreža”, rekao je Trajković.

Foto; N.Milosavljević

Dok na severu predizborne kampanje skoro da nije ni bilo, ističe Miodrag Milićević iz nevladine organizacije “Aktiv“.

“Kampanja je obeležena mnogobrojnim bezbednosnim incidentima, gde mi ne možemo da kažemo da je i bilo neke predizborne kampanje, i tu pre svega ne mislim na koronu, već mislim na suštinski daleko bitnije stvari, poput prekjučerašnje u Mitrovici, a to je opet intervencija specijalnih jedinica Policije Kosova i naravno reakcija revoltiranih građana koja je usledila više kao vid ogromnog nezadovoljstva sa kojim se građani severnog dela Kosova već unazad nekoliko meseci suočavaju. Sa te strane mi ništa nismo ni videli od predizborne kampanje, niti je biračima, ili bar većini od nas, poznato šta se u ovoj predizbornoj kampanji nudi od već novih-starih gradonačelnika sa izuzetkom opštine Zvečan, gde imamo novog kandidata”, rekao je Milićević.

Foto; N. Milosavljević

A bez obzira na dešavanja na severu, za sada se ne govori o bojkotu izbora.

“Ono što je sasvim sigurno izvesno, bojkota neće biti, ali će kompletna dešavanja kojima smo svedočili ovih poslednjih nekoliko nedelja, siguran sam, uticati u jednoj meri na izlaznost birača, odnosno biračkog tela na severu Kosova“, dodao je Milićević.

Sa njim se slaže i Spahiu.

„Mislim da bojkot nije u interesu Srpske liste i to bi bio samoubilački politički pokušaj“, rekao je Spahiu.

Srbi će imati kandidate za gradonačelnike u 10 većinski srpskih i u opštini Obilić. Za to mesto će se nadmetati 11 predstavnika Srpske liste, četiri samostalna i četiri kandidata novoformiranih građanskih inicijativa.

“Lično smatram da nema prevelikih iznenađenja po pitanju izbornog rezultata na severu Kosova, uglavnom isto tako, i u većini opština širom Kosova sa srpskim većinskim stanovništvom”, istakao je Milićević.

Pre početka predizborne kampanje na Kosovu i Metohiji, po podacima prištinskog  Ministarstva zdravlja, naglo je opao broj zaraženih korona virusom, pa glasači ne moraju da budu vakcinisani, niti da imaju negativan PCR test.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: