Pinokio i radost u svakoj školi u Gori

Фото: Дом културе Грачаница

Dom kulture „Gračanica“ u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Subotice organizuju izvođenje predstave „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ rediteljke Divne Stojanov u osnovnim školama u Gori.

“Predstava`Bilo dvaput u jednom kraljevstvu` nas kroz radionicu uči kako da se igramo zajedno. Glumac i publika zajedno stvaraju predstavu. Na početku igraju razne igre kako bi pobedili dosadu, zatim dovode zimu u pozorište, a uz pomoć šala, kape i rukavica pričaju priču o matematičaru i pesniku koji rešavaju vekovnu svađu, ko je svetu potrebniji”, saopšteno je iz Doma kulture Gračanica.

Napominje se da kroz ovu interaktivu predstavu i radionicu deca uče kako da se igraju uz pomoć jednostavnih predmeta, šala, kape i rukavica, da stvaraju zanimljive likove, kako da pričaju uzvudljive priče i na kraju kako da naprave pozorišnu predstavu a sve u cilju da pobede dosadu i da nauče kako da se igraju zajedno.

Predstave će biti izvođene za učenike sledećih škola:

OŠ “Nebojša Jerković”, OŠ “22. Decembar”, OŠ “5. Oktobar”, OŠ “9 maj”, OŠ “Zenuni”, OŠ “25 maj”. Sve predstave će biti izvedene u OŠ “Nebojša Jerković” u Ljubovištu u utorak 19. oktobra u sledećem terminima: 11:00, 14:00 i 16:00 časova.

Nakon sveke predstave će glumice Dečijeg pozorišta iz Subotice Marta Aroksalaši i Imelda Vereš održati čas lutkarstva gde će učenicima objasniti osnove luktarske pozorišne umetnosti od izrade različitih vrsta lutaka, animacije i pravilnog vođenja lutke na sceni do osmišljavanja scenarija za lutkarsku predstavu.

Osnovni cilj ovog projekta je približavanje lutkarske pozorišne umetnosti deci i mladima goranske zajednice kroz izvođenje lutkarske predstave, objašnjavanja osnovnih postupaka i principa rada na lutkarskoj predstavi.

Izvođenje lutkarske predstave i čas lutkarstva organizujemo u okviru projekta „Pinokio i radost u svakoj školi u Gori“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije.

Milena Maksimović