Kurti: ZSO staro pitanje na koje nemam novi odgovor; Sunjog: Potpisano se mora sprovesti

Фото: В. Ћуп Грачаница онлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti je govoreći o izveštaju Evropske komisije o napretku Kosova za članstvo u EU, izjavio da je vlada kojom predsedava prva koja je postigla napredak, te da prioriteti ostaju isti, ali da dijalog Beograda i Prišine nije među njima. Šef misije Evropske unije Tomaš Sunjog naglasio je da sve sporazume potpisane u Briselu treba sprovesti, uključujući i onaj o Zajednici srpskih opština.

Šef misije Evropske unije Tomaš Sunjog predao je izveštaj Evropske komisije o napretku Kosova Aljbinu Kurtiju, a u izveštaju je posebno naglašena važnost sprovođenja svih do sada postignutih sporazuma sa Beogradom i da se Priština mora posebno angažovati u nastavku dijaloga kako bi se postigao sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

To je na konferenciji za novinare ponovio Sunjog.

„Svi dosadašnji sporazumi moraju biti implementirani, a to uključuje sporazum za Asocijaciju iz 2013. godine. Želim da podsetim sve da je sporazum usaglašen, ne samo sa EU, već i sa Skupštinom Kosova i da se mora primeniti. Na Prištini je da predloži kako. To je zakon koji je prisutan i zakon se mora primeniti, ali na kosovskoj strani je kako će to tačno i u kom obliku”, rekao je Sunjog.

Foto: V. Ćup
Gračanica onlajn

Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je da je ovo prvi izveštaj u kome se pominje da je vlada u Prištini postigla napredak. On je naglasio da je tokom održavanja lokalnih izbora vlada pokazala transparentnost, da je u oblasti vladavine prava na sastancima Vlade doneto preko 320 odluka, od čega 60 nacrta zakona, te da je od 1. aprila do 30. septembra izvedeno 519 racija i 283 policijskih operacija, kao i to da je razbijeno 29 kriminalnih grupa.

„Broj vakcinisanih dostigao je 1,5 miliona i dalje smo prva zemlja u regionu koja je pokazala neporeciv napredak. Do kraja godine imaćemo impresivan rast domaćeg bruto proizvoda. Prema podacima Centralne banke, ekonomija će zabeležiti rast do 9,9 odsto. Uklonili smo homologaciju za automobile, demonopolizovali carinske terminale, prebacili 76 opštinskih inspektora“, rekao je Kurti.

Dodao je da prioriteti kosovske vlade ostaju isti, a to su pravda, zaposlenje i pandemija, ali da dijalog trenutno nije među njima.

Foto: V. Ćup
Gračanica onlajn

“Nismo zapostavili sastanke i razgovore u Briselu, uvek smo bili spremni za dijalog, ali nije pravedno da pitanje dijaloga zameni borbu protiv pandemije, volju vlade za ekonomskim rastom, kao ni bezkopromisnu borbu protiv korupcije. Dakle, nismo zapostavili dijalog, nikako, ali sa druge strane, imamo našu vladinu i državnu agendu koja je u skladu sa našim obećanjima, za šta smo i izabrani od strane građana”, kazao je Kurti.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, “to je staro pitanje na koje nemam novi odgovor”, istakao je Kurti.

“Presuda Ustavnog suda objavljena 23. decembra 2015. godine i peticija sa preko 200.000 potpisa 2015. godine, duh Ustava i naših institucija ne ostavljaju prostora za monoetničke solucije i to ne mora da znači da mi ne slušamo pažljivo zhteve srpskih građana. Ja sam premijer Kosova i služim svim građanima bez razlike na nacionalnu i etničku pripadnost”, kazao je kosovski premijer i naglasio da se sastanak sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem neće desiti uskoro.

U izveštaju se takođe navodi da su politička nestabilnost i pandemija uticali na napredak u sprovođenju reformi, koje se posebno odnose na pravosuđe, javnu upravu, ljudska prava, slobodu izražavanja, promenu izbornog zakona, ali i na sektor ekonomije, zdravstva, obrazovanja, zaštite životne sredine.

Evropska komisija je istakla da je Kosovo najveći napredak ostvarilo u borbi protiv terorizma, kao i da ispunjava sve uslove za viznu liberalizaciju.

Milena Maksimović