fbpx

EU: 21. oktobra prvi sastanak radne grupe po pitanju tablica

Почело лепљење стикера на таблицама, фото: М. МАКСИМОВИЋ, ГрачаницаОнлајн

Evropska unija je potvrdila da će se u četvrtak, 21. oktobra, održati prvi sastanak radne grupe po pitanju registarskih oznaka vozila.

„Prvi sastanak radne grupe za registarske tablice sa stručnjacima sa obe strane održaće se 21. oktobra. Cilj radne grupe je da pronađe trajno rešenje za ovo pitanje “, rekao je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa portparol EU Peter Stano.

Stano je dodao da se očekuje da će se stručna radna grupa redovno sastajati.

Podsetimo, nakon odluke o reciprocitetu na tablice sa oznakama gradova iz centralne Srbije koju je donela kosovska vlada, Srbi su na severu blokirali dva administrativna prelaza, Jarinje i Brnjak, kako bi izrazili protest zbog ukidanja slobode kretanja.

Beograd i Priština su 30. septembra u Briselu postigli dogovor, a jedna od tačaka je da na Kosovu tablice sa oznakama gradova iz centralne Srbije, odnosno grb na njima bude prekriven nalepnicom, a isti slučaj je i sa RKS tablicama koje ulaze u centralnu Srbiju. Dogovoreno je i osnivanje radne grupe koja će se baviti pronalaskom trajnog rešenja kada su tablice u pitanju, a prvi sastanak će biti održan 21. oktobra.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: