fbpx

Vrhovni sud potvrdio presudu Nenadu Arsiću za ratne zločine

Илустрација суд Фото: Pixabay, qimono

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu, piše Koha. “Odluka takozvanog Vrhovnog suda Kosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine”, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Arsić je u decembru prošle godine osuđen za nasilje nad albanskim stanovništvom u maju 1999. godine. Slučaj se dogodio u naselju „Emšir“, prenosi Koha.

Kako se navodi, žrtve su bile prisiljene da piju alkohol i pevaju srpske pesme. Kao rezultat nasilja, Osnovni sud je ocenio da žrtve J.Š. i S.Š. pate i danas.

U međuvremenu, u saopštenju za javnost u sredu, Vrhovni sud je objavio da je odbacio kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti, piše Koha.

„Vrhovni sud primećuje da su sudovi nižih instanci, posebno prvostepeni kao činjenični sud, sveobuhvatno pružili dovoljno obrazloženja za sve izvedene dokaze, a takođe i u pogledu zaštite osuđenog”, navodi se u saopštenju, prenela je Koha.

Ističe se da su svedočenja S. i J.Š. bila odlučujući dokaz u ovom krivičnom predmetu.

“U presudi se dalje navodi da se iskazi svedoka ocenjuju u celosti, da su verodostojni i dosledni dokazi, te da Vrhovni sud u potpunosti odobrava zaključke sudova nižih instanci”.

Kancelarija za KiM: Nedopustivo i sramno da se Srbima na KiM uskraćuje pravo na pravično suđenje

“Odluka takozvanog Vrhovnog suda Kosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine”, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije ističu da je “nedopustivo i sramotno da se Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćuje pravo na pravično suđenje i da se oni proganjaju i terete po tajnim optužnicama i osuđuju na višegodišnje kazne zatvora, bez čvrstog utemeljenja na dokazima, uz brojne povrede njihovih prava”.

“Ni takozvani Apelacioni, ni takozvani Vrhovni sud, uopšte nisu razmatrali stav Arsićeve odbrane o potpuno protivrečnim iskazima oštećenih u ovom slučaju, iako su dvojica oštećenih u svojim izjavama navodili potpuno različite verzije istog događaja”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Arsićev odvokat već priprema žalbu “takozvanom Ustavnom sudu, takozvanog Kosova”, u kome će izneti i ove argumente, ali i druge procesne povrede u slučaju Nenada Arsića.

Izvor: Koha, Gračanica onlajn
%d bloggers like this: