fbpx

Hoti: Ne klizite u tehnički dijalog, zadržite fokus na međusobnom priznanju

Авдулах Хоти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti zahteva od Vlade da zadrži fokus na sporazumu o uzajamnom priznavanju, a ne da kako je rekao, klizi u tehnički dijalog.

Hoti je istakao da je u prethodnoj vladi započeo dijalog za konačni sporazum o međusobnom priznavanju, zasnovan na platformi principa, ciljeva i crvenih linija u dijalogu. Kao takva, prema njegovim rečima, ova platforma je bila okvir delovanja u okviru kojeg je došlo do dijaloga.

„Platforma je predata našim međunarodnim partnerima pre početka dijaloga. Tek nakon što smo se dogovorili sa partnerima o stavu Kosova i očekivanjima od dijaloga, započeli smo dijalog sa jedinim ciljem, postizanja konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa. Napredak je postignut u pogledu sadržaja konačnog sporazuma, kao i u pogledu stvaranja konteksta podrške za konačni sporazum u nepriznatim zemljama Evropske unije i šire“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Hoti je rekao da se postupcima sadašnje vlade, poput današnjeg sastanka u Briselu, Kosovo vraća tehničkom dijalogu.

Dodao je da se ovakvim pristupom aktuelne vlade težište dijaloga pomera sa „konačnog sporazuma za međusobno priznavanje“ na dijalog o „tehničkim pitanjima“. Prema njegovim rečima, ova vrsta dijaloga ne samo da odlaže postizanje sporazuma o međusobnom priznavanju, već stvara i druga očekivanja od međunarodnih partnera u vezi sa stavom Kosova o prirodi konačnog sporazuma.

On je takođe istakao da se odnosi sa Srbijom ne mogu normalizovati bez sporazuma o međusobnom priznanju. “Analizirajući genezu svakodnevnih problema koji nam se pojavljuju u vezi sa Srbijom, jasno je da su ti problemi izvedeni iz nedostatka međusobnog priznavanja”, zaključio je Hoti.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: