fbpx

Petković Bisljimiju: Razgovori o ZSO će biti i to na sledećoj rundi dijaloga

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Najnovije izjave glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija da neće formirati Zajednicu srpskih opština vrhunac su neodgovornosti i cinizma i direktno urušavaju nastavak dijaloga sa Beogradom”, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije za KiM traže od Evropske unije, kao posrednika u dijalogu i garanta sprovođenja sporazuma, da reaguje na ovakve “opasne poruke Prištine o kršenju sporazuma i Zajednici srpskih opština”.

“Reč je o flagrantnom urušavanju svakog budućeg dijaloga i dogovora, a ucenjivačke i jednostrane izjave čiji je potpisnik Bisljimi ne pomažu ni normalizaciji odnosa ni potrazi za kompromisnim rešenjem”, navode iz Kancelarije.

Ističe se da je Beograd, sa svoje strane, u potpunosti pokazao konstruktivan pristup dijalogu i opredeljenost za poštovanje postignutih sporazuma, ali da je “sa druge strane pregovaračkog stola na delu potpuno odsustvo bilo kakve spremnosti za razgovore”.

“A razgovora o Zajednici srpskih opština će biti i to već na sledećoj rundi dijaloga, kako je to jasno istakla i Evropska unija. Zato bi Prištini i Bisljimiju bilo mnogo svrsishodnije da se dobro pripreme za razgovore o fomiranju ZSO, umesto što upućuju pretnje”, navode iz kancelarije, i dodaju:

“Nije Beograd kriv što Aljbin Kurti nije uspeo da osvoji većinu ni u jednoj opštini na Kosovu i Metohiji i svoje katastrofalne rezultate ne može sakriti napadima na srpski narod, zvanični Beograd i Srpsku listu”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: