P. Petković sa Johanesom Ajgnerom o situaciji na KiM

Фото: Канцеларија за КиМ Петковић и Ајгнер

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim poverenikom za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanesom Ajgnerom o situaciji u pokrajini, sa posebnim osvrtom na položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i probleme sa kojima se svakodnevno suočava, saopštila je Kancelarija za KiM.   

Petković je istakao da smo poslednjih sedmica svedoci povećanog broja organizovanih i sinhronizovanih akcija teško naoružanih specijalnih   policijskih jedinica ROSU, koje su u razmaku od samo dvadesetak dana, dva puta, nelegalno i bez odobrenja  upale na sever Kosova i Metohije.

Dvadesetog septembra specijalne jedinice ROSU, sa blindiranim vozilima, bile su raspoređene na dva administrativna prelaza Brnjak i Jarinje, zbog oduzimanja registarskih tablica na vozilima sa severa KiM i iz centralne Srbije, a već 13. oktobra, ove jedinice su se deveti put za redom, nelegalno našle na severu pokrajine i tada su iz vatrenog oružja pucali na goloruki narod, podsetio je Petković.

„Tom prilikom teško je ranjen Srećko Sofronijević, Srbin iz Zvečana, a te provokacije imale su za cilj da izazovu opasnu destabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji i direktno ugroze mir i stabilnost na terenu“, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je podvukao izuzetan značaj pune primene Briselskog sporazuma i važnost  sprovođenje postignutih dogovora, objasnivši da su Srbi pristali da učestvuju na nedavno održanim pokrajinskim, lokalnim izborima, samo zato što podržavaju Briselski sporazum i što očekuju formiranje Zajednice srpskih opština.

„Međutim, Priština skodnevno generiše atmosferu nepoverenja stalnim odbijanjem da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština. Iz te perspektive treba gledati i na jučerašnju izjavu Besnika Bisljimija, da neće doći do formiranja ZSO, što pokazuje da Priština ne želi normalizaciju odnosa u pokrajini i da sve čini da dijaloga ne bude“, konstatovao je Petković.

Bez obzira na to, Beograd će već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevati konkretne poteze za formiranje ZSO, što je jasno istakla i Evropska unija, navodi Petković.

Na kraju, direktor Kancelarije za KiM je naglasio da uprkos krizama, koje se na Kosovu i Metohiji svakodnevno umnožavaju, Beograd ostaje opredeljen za dijalog sa Prištinom, smatrajući da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji međunacionalnih tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda.

„Međutim, stalne opstrukcije razgovora i provokacije Prištine, koje su po pravilu usmerene na ugrožavanje bezbednosti i gušenje prava i slobode srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ne ostavljaju mnogo prostora za optimizam“, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.