fbpx

Petković sa Bocan-Harčenkom: Beograd neće odustati od insistiranja na formiranju ZSO

Александар Боцан-Харченко и Петар Петковић Фото; Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koga je kako se navodi u saopštenju, upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji, “u svetlu nedavno održanih lokalnih pokrajinskih izbora i poslednjih incidenata u pokrajini”. 

Petković je istakao da su napadi i pritisci na srpski narod na KiM sve učestaliji, ukazavši na ozbiljnost poslednjih incidenata, kada su kako je kazao, “u razmaku od samo dvadesetak dana, teško naoružane specijalne jedinica Kosovske policije ROSU nelegalno, dva puta upale na sever Kosova i Metohije”.

“Tokom incidenta, 13. oktobra, pripadnici ovih jedinica pucali su iz vatrenog oružja na goloruki srpski narod i tom prilikom teško je ranjen Srbin iz Zvečana, Srećko Sofronijević, a samo zahvaljujući izuzetnoj pribranosti Srba, izbegnuta je tragedija, koja je mogla da ima nesagledive posledice za ceo region”, podsetio je direktor Petar Petković.

Informišući ruskog ambasadora o rezultatima lokalnih izbora na Kosovu, održanih 17. oktobra, na kojima je Srpska lista, prema rečima Petkovića, ostvarila pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom, istakao je da su Srbi pristali da učestvuju na ovim izborima, samo zato što podržavaju Briselski sporazum i što očekuju formiranje Zajednice srpskih opština.

Direktor Petar Petković je naglasio da Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija.

“Beograd ostaje i dalje dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica i stvaranja preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na zapadnom Balkanu, iako je, prema Petkovićevim rečima, Briselski dijalog, u ovom trenutku, talac nespremnosti Prištine da sprovede u delo do sada postignute dogovore, pre svega preuzetu obavezu formiranja ZSO”, naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zahvalio je ruskom ambasadoru na doslednoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dodavši da će srpsko-ruski odnosi nastaviti da jačaju u duhu tradicionalnog prijateljstva dve države i dva naroda.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: