fbpx

Kancelarija za KiM: Vjosa Osmani mržnju prema Srbiji stavlja ispred svakog drugog motiva

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Nakon što je kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila da Kosovo neće menjati Ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština i da je Srbija kancer Evrope, reagovala je Kancelarija za KiM. “Nije kancerogena Srbija, kako je to izjavila Vjosa Osmani već je kancerogena njena izjava koja pokazuje pravu prirodu vlasti privremenih institucija u Prištini i njihov maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije, ali i regiona”, saopšteno je iz Kancelarije.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da je jasna” intencija takozvane predsednice samoproglašenog Kosova da zapaljivom retorikom pokuša da izazove novu krizu na prostoru Kosova i Metohije i antisrpskim izjavama i delovanjem nametne se kao važan politički faktor u Prištini”.

Ističe se da Srbi sa Kosova i Metohije, kao ni zvanični Beograd neće biti taoci njenih političkih ambicija, “niti će dozvoliti nove akcije u srpskim sredinama”.

Iz Kancelarije podsećaju da formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima nije samo obaveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom, već kako navode, i obaveza koju je Priština preuzela pred sopstvenim institucijama.

“Zato je jasno da nepoštovanjem i Briselskih dogovora i sopstvenih insitucija, Vjosa Osmani zapravo mržnju prema Srbiji stavlja ispred svakog drugog motiva, te da je ne zanima ni potraga za nestalima, ni normalizacija odnosa i izgradnja međusobnog poverenja kroz dijalog, već samo zapaljiva politička agenda”, navodi se u saopštenju.

Takođe, ističu da će formiranje ZSO biti glavna tema na prvom sledećem sastanku u Briselu, kako je to potvrdila i Evropska unija, te da je zato krajnje vreme da Vjosa Osmani i drugi albanski političari “što pre prihvate tu realnost i pokrneu procedure za formiranje ZSO”.

“A to što bi Vjosa Osmani htela da svede život Srba na KiM na nivo nevladine organizacije, jasno govori o nameri Prištine da Srbe na KiM stavi u politički i ekonomski geto, u kome ne bi postojala ni sloboda kretanja, ni pravo na slobodno mišljenje, ali im tako nešto neće poći za rukom”, zaključuje se u saopštenju.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: