fbpx

Petković: Od početka godine 110 incidenata prema srpskom narodu na KiM

Кристина Хулман и Петар Петковић Фото; Канцеларија за КиМ

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa načelnicom Odeljenja za Zapadni Balkan u MIP-u Savezne Republike Nemačke, Kristinom Hulman, koju je upoznao sa najnovijim političkim i bezbednosnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na skorašnje incidente i nedavno održane lokalne izbore. Petković je istakao da je od početka godine zabeleženo 110 incidenata prema srpskom narodu na KiM.

Prema Petkovićevim rečima, Beograd je kontinuirano opredeljen za miroljubivo rešavanje svih nesuglasica u regionu, međutim Priština, kako je upozorio, „uporno, umesto u pravcu stabilizacije prilika, deluje u pravcu destabilizacije regiona“.

Petković je istakao da se broj incidenata, usmerenih prema Srbima u pokrajini, koji su svakodnevni, u poslednje vreme vidno povećava. To pokazuje i činjenica da je do danas zabeleženo 110 incidenata prema srpskom narodu na KiM, što je za 30% više, u odnosu na celu prošlu godinu, rekao je direktor Petar Petković.

Direktor Petković je u tom kontekstu podsetio i na poslednje bezbednosne provokacije, kada su, u razmaku od dvadesetak dana, „teško naoružane specijalne jedinica Kosovske policije ROSU dva puta nelegalno upale na sever Kosova i Metohije i pucavši iz vatrenog oružja na goloruki narod, 13. oktobra teško ranile Srećka Sofronijevića, Srbina iz Zvečana“.

“Samo zahvaljujući srpskom narodu, koji je shvatio ozbiljnost situacije, izbegnuta je tragedija, koja je mogla da dovede do nesagledivih posledica na terenu i do destabilizacije celog regiona“, naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je upoznao sagovornicu sa rezultatima nedavno održanih pokrajinskih, lokalnih izbora, istakavši da je srpski narod učestvovao na ovim izborima očekujući što skoriju primenu do sada postignutih dogovora u okviru Briselskog sporazuma, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

Petković je naglasio da je „osnivanje Zajednice srpskih opština pravna obaveza prištinskih privremenih institucija, predviđena Briselskim sporazumom, i na njenom sprovođenju će Beograd insistirati na prvom sledećem sastanku u Briselu, što je potvrdila i Evropska unija“.

Beograd će nastaviti da insistira i na dijalogu i da ulaže maksimalne napore da destabilizacija regiona bude izbegnuta, međutim, „svedoci smo da postupci Prištine ne doprinose ostvarenju tog cilja“, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: