Rakić sa generalnom sekretarkom OEBS-a: Neophodno što pre formirati ZSO

Мајкл Давенпорт, Хелга Марија Шмид и Горан Ракић Фото; МЗЗП

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić sastao se danas sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Helgom Marijom Šmid sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i poslednjim dešavanjima na Severu Kosova. Rakić je na sastanku takođe istakao da je “potpuna implementacija Briselskog sporazuma od krucijalne važnosti za postizanje trajnog mira na ovim prostorima i da je neophodno u što skorijem periodu formirati Zajednicu srpskih opština”.

Rakić je tokom sastanka kazao da je proces povratka potpuno u stagnaciji “upravo zbog nedostatka sigurnog i bezbednog okruženja kada su u pitanju povratničke sredine”.

”Osnovni cilj svih nas mora biti zajednički rad na prevazilaženju prepreka koje stoje na putu boljih životnih uslova svih zajednica. Ukoliko jedna strana nije spremna na tako nešto, probleme ne možemo rešavati. Rezultate u unapređenju suživota možemo postići jedino iskrenim namerama i predanim radom svih institucija i organizacija na Kosovu”, kazao je Rakić.

On je istakao da se o vladavini prava i zakona, naročito kada su u pitanju manjinske zajednice, ne treba govoriti samo deklarativno, već kako je rekao, dobre zakone treba i primenjivati.

Rakić je napomenuo da jednostrani potezi i akcije poput one od 13. oktobra na Severu Kosova ne doprinose boljitku u odnosima dva naroda, već samo produbljuju krizu, i istakao da je jedini način rešavanja svih problema, dijalog. “U prilog tome govori i činjenica o fundamentalnom kršenju ljudskih prava, a pravi primer je i skorašnja presuda protiv Ivana Todosijevića”, istakao je on.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador OEBS-a na Kosovu, Majkl Devenport.

Milena Maksimović