fbpx

Epidemiološka situacija na centralnom Kosovu nepovoljna; Počela vakcinacija i protiv sezonskog gripa

Грачаница Фото: Н. Милосављевић

Broj zaraženih korona virusom u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji poslednjih dana je u porastu, međutim, zdravstveni sistem je spreman za eventualni novi talas COVIDA-19, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici doktor Bratislav Lazić. U Domovima zdravlja na centralnom Kosovu počela je i vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama južno od Ibra je nepovoljna, pa su pacijenti koji se javljaju sa simptomima korona virusa sve mlađeg uzrasta, ističe direktor Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici dr Bratislav Lazić.

„Ima karakteristika koje su malo specifičnije nego što je to bio slučaj u ranijim talasima. To je da više oboljevaju i više se javljaju mlađe osobe, teže su kliničke forme slučajeva koji se javljaju i mišljenja smo da se ta klinička slika značajno i mnogo brže manifestuje nego što je to bilo u ranijem periodu, razlog jeste karakteristika aktuelnog tipa korona virusa koji se nalazi i na ovim prostorima“, kazao je Lazić.

Bratislav Lazić
Foto; N. Milosavljević

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem je spreman da odgovori, ukoliko dođe do novog talasa korona virusa.

„Mi smo naravno spremni, već je sve to uigrano u prethodnim talasima, tako da, što se toga tiče raspolažemo svim apsolutno adekvatnim količinama neophodnih lekova koji se koriste u lečenju korona virusa, podvlačim, da imamo i sve ostale lekove pošto mi lečimo i non-kovid pacijente sve ovo vreme“, istakao je Lazić.

Do sada je obema dozama vakcinisano oko 30.000 stanovnika, dok je 6.000 primilo i treću dozu, napomenuo je Lazić, a cilj je, kako kaže, kolektivna imunizacija.

„Pozivam naše stanovništvo i želim da podvučem da je to njihova lična odgovornost u smislu primanja vakcine, korišćenja tog jedinog, u ovom trenutku, najpouzdanijeg preventivnog leka za suzbijanje ove epidemije i pozivam ih da kroz svoju ličnu zaštitu zaštite svoje najbliže u porodici i ukućane, a onda samim tim i zaštite čitavu zajednicu“, rekao je Lazić.

U Domu zdravlja „Gračanica“ je od 14. oktobra počela i vakcinacija protiv sezonskog gripa.

„Imamo dve vrste vakcina, to je naša Torlakova „Torlaks flu“ i imamo „Vaksi-grip“ četvorovalentnu vakcinu. Torlakova vakcina se preporučuje kod osoba do 65 godine starosti, dok se ova četvorovalentna preporučuje pacijentima koji su stariji od 65 godina. Mi smo oko 500 doza dobili, a oko 250 ljudi je već primilo vakcinu protiv sezonskog gripa“, rekla je direktorica Doma zdravlja „Gračanica“ dr Mirjana Dimitrijević.

Mirjana Dimitrijević
Foto: N. Milosavljević

Preporuke su da se protiv sezonskog gripa vakcinišu pacijenti koji imaju neku hroničnu bolest i oslabljen imunitet, međutim, mogu se vakcinisati svi. A treba li primiti vakcinu protiv sezonskog gripa ako ste već vakcinisani protiv COVIDA-19?

„Koliko je poznato, nema nikakvog razloga da se ne primi i vakcina protiv sezonskog gripa. Različiti su virusi koji dovode do ovih oboljenja, tako da, svi oni koji su i do sada primali i koji nisu, naročito one rizične grupe koje imaju i pridružena teža oboljenja, hronični bolesnici sa kardiovaskularnim problemima, šećernom bolesti i tako dalje, trebalo bi da prime vakcinu protiv gripa“, mišljenja je Lazić.

Interesantno je da je broj zaraženih u albanskim sredinama na Kosovu i Metohiji počeo da opada par nedelja pre održavanja lokalnih izbora, pa se tako broj smrtnih slučajeva koji je iznosio i preko 30 u jednom danu, sada sveo na jedan, u današnjem slučaju, nijedan. A broj aktivnih slučajeva na oko 400.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: