Konačni rezultati lokalnih izbora: 17 opština dobilo gradonačelnike, u 21 se ponovo glasa

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Centralna izborna komisija objavila je konačne rezultate prvog kruga lokalnih izbora koji su održani 17. oktobra. Kako je saopšteno, u prvom krugu izabrano je 17 gradonačelnika, dok će se u 21 opštini ponovo glasati. Jedina opština sa većinski srpskim stanovništvom koja ide u drugi krug glasanja je Klokot.

Centralna izborna komisija odlučila je da ove rezultate objavi nakon potvrde Izbornog veća za žalbe i predstavke i Vrhovnog suda.

Na osnovu ovih rezultata, u 21 opštini biće ponovljeno glasanje za gradonačelnike, i to u: Đakovici, Glogovcu, Gnjilanu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kosovu Polju, Kamenici, Obiliću, Orahovcu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Štimlju, Vitini, Vučitrnu, Mališevu, Juniku, Mamuši i Klokotu.

Devet od 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom dobilo je gradonačelnike iz redova Srpske liste.

Ljiljana Šubarić je u Gračanici osvojila 77.93 odsto glasova, Dalibor Jevtić u Štrpcu 59.70 odsto. U Novom Brdu je Saša Milošević osvojio 63.90 odsto, a apsolutnu pobedu od 100 odsto je u Ranilugu ponela Katarina Ilić Ristić. Dragan Petković je u Partešu osvojio 75.35 odsto.

Kada su u pitanju četiri opština na severu KiM, kandidat za gradonačelnika Zvečana Dragiša Milović osvojio je najviše glasova, 98.23 odsto, zatim Zoran Todić u Leposaviću 97.85 odsto, sledi kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević sa osvojenih 91.12 odsto i kandidat SL u Zubinom Potoku Srđan Vulović sa osvojenih 83.53 odsto glasova.

Kandidati vladajuće stranke Pokreta Samoopredeljenje u drugom krugu imaju kandidate u 12 opština, nakon što u prvom krugu nisu dobili vodeće pozicije ni u jednoj od lokalnih samouprava.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata, u roku od 24 sata, politički subjekti i kandidati mogu podneti svoje žalbe Izbornoj komisiji za žalbe i predstavke, napominju iz CIK-a.

Drugi krug glasanja zakazan je za 14. novembar, a predizborna kampanja će trajati pet dana, od 8. do 12. novembra.

Milena Maksimović