fbpx

Vlada Kosova usvojila Nacrt zakona o budžetu za 2022., preko 100 miliona evra za KBS

Зграда Владе Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Vlada Kosova usvojila je Nacrt budžeta za 2022. godinu u iznosu od 2.7 miliardi evra. Iz ovog budžeta će prvi put, prema rečima kosovskog premijera Aljbina Kurtija, biti izdvojeno preko 100 miliona evra za Kosovske bezbednosne snage.

Kurti je rekao da je cilj da se procenat izdvajanja za KBS u okviru mandata poveća na dva odsto bruto domaćeg proizvoda, kako to zahteva standard NATO-a. Takođe, on je istakao da „Kosovo nikada nije imalo takav budžet“.

„Od ušteda plata koje je napravilo novo rukovodstvo Kosovske agencije za privatizaciju, uspeli smo da preorijentišemo ta sredstva na vojsku i kao rezultat toga regrutovaćemo 840 novih vojnika da bismo ispunili ciljeve tranzicije“, rekao je Kurti na sednici Vlade.

On je rekao da će ovim sredstvima početi izgradnja 50 vrtića širom Kosova, 45 miliona evra biće izdvojeno za porodilje i dečje dodatke. Takođe, kazao je da neće biti penzije manje 100 evra, a 50 miliona evra biće izdvojeno za dugovanja po osnovu eksproprijacije.

Kako je kazao 40 miliona evra biće izdvojeno za Trepču i Telekom, 10 miliona evra za ambasade i dva miliona evra za Preševo ​​i Bujanovac.

Kurti je rekao i da će sredstva biti izdvojena za dopunu državnih rezervi.

Ministar finansija Kosova Hekuran Murati rekao je da su ciljevi privredni preporod, preorijentacija privrede na proizvodnju i podrška zapošljavanju.

Izvor: Koha
%d bloggers like this: