fbpx

Pavlina Radovanović, ponos Orahovca

Павлина Радовановић Фото: Н. Милосављевић; Грачаница онлајн

U nekadašnjoj Srpskoj ulici u Orahovcu, pored malog broja Srba koji je tu ostao, živi i školuje se dvanaestogodišnja Pavlina Radovanović. Pavlina peva i svira klavir, ali igra i fudbal. Poručuje da svoj Orahovac nikada ne bi napustila.

Učenica šestog razreda Osnovne škole “Dositej Obradović” u Orahovcu, pohađa i muzičku školu u Gračanici koja je udaljena 60 kilometara od Orahovca. U razgovoru za Gračanicu onlajn kaže da joj je muzički talenat otkriven u petoj godini.

“Moj talenat je otkrila moja mama, zato što sam ja odjednom tako krenula da pevam i moja mama je zapravo čula da ja umem da pevam, da imam barem malo talenta za pevanje”, kazala je Pavlina.

Pavlina kaže da se dvoumila oko odabira instrumenta koji bi svirala, između klavira i violine. Međutim, nakon roditeljskih saveta, izabrala je klavir.

“Na početku je bilo veoma teško svirati klavir, ali su mi profesori iz muzičke škole pomogli i naučili me da pomeram prste, da naučim da sedim pravilno i kako da držim nogu dok sviram, tako da je sada puno lakše”, ističe Pavlina, dodajući da je klavir dobila zahvaljujući prilozima fondova „Osmeh na dar“ i manastira Visoki Dečani, kao i uz pomoć Viktora iz Londona i Dražena iz Hjustona, te da im se ona prigodno i zahvalila.

“U toj zahvalnici je pisalo: Kada je budem zrela devojka, kada budem bila svoj čovek, da ću pomoći svima na ovom svetu, a prvenstveno manastiru Visoki Dečani, kao što su oni meni pomogli”, navela je ova dvanaestogodišnjakinja.

A pored toga što želi da pomogne manastiru Visoki Dečani, Pavlina sa ponosom ističe da je učestvovala i u humanitarnoj akciji za pomoć manastiru Gorioč, kod Istoka.

“Ja sam otpevala nekoliko pesama i to ne bilo kakvih pesama, nego pesme sa Kosova i Metohije. Takođe je pevala i publika koja je tu bila i tako sam zaradila novac i taj novac koji sam zaradila dala sam manastiru”, kazala je Pavlina.

Talentovana Pavlina kaže da pored toga što nastupa širom Kosova i Metohije i Centralne Srbije, peva i u regionu. Nedavno je posetila Banja Luku u Republici Srpskoj.

“Tamo mi je bilo prelepo, ljudi su tako dobri, oni su zaljubljeni u Kosovo, zato što je i taj narod tamo sve to prošao kao i mi ovde”, navodi Pavlina.

Osim što čuva srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji, ova dvanaestogodišnja učenica poručuje da nikada ne bi napustila Orahovac, iako su mnogi Srbi ovaj grad odavno napustili.

“Ne bih otišla iz Orahovca, ostala bih sama ovde na ulici, kao siroče neko, ili bih ostala kući sama. Zamolila bih oca Isajia iz manstira Visoki Dečani, da ja ceo život provedem kod njih u molitvi, zato što znam da mi je tamo najbezbednije, da se ja tamo molim. Da se molim za svoj narod, da se vrate svi oni koji su sada u Centralnoj Srbiji, koji su otišli iz Orahovca, da se svi moji drugari koji mi nedostaju vrate”, naglasila je Pavlina.

Pavlina i njeni vršnjaci u Orahovcu mogu da se šetaju samo nekoliko desetina metara nekadašnjom Srpskom ulicom u ovom gradu, gde se nalazi škola, crkva i ambulanta. Igralište za igru nemaju, pa u blizini crkvenog dvorišta sami prave improvizovano igralište na putu.

“Kada želimo da igramo fudbal, golove napravimo od kamenja i tako igramo fudbal, a ja sam golman. U blizini se nalazi igralište za decu, ali njega koriste Albanci, a za nas nije bezbedno da odemo tamo, jer nas oni često provociraju”, ispričala nam je dvanaestogodišnja Pavlina Radovanović iz Orahovca.

Pre 1999. godine u Orahovcu je živelo pet hiljada Srba, a danas ih u tom gradu živi svega tri stotine.

Ana Marković

%d bloggers like this: