fbpx

Petković sa ambasadorom Turske: Cilj ZSO je da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na KiM

Хамиј Аксој и Петар Петковић Фото: Канцеларија за КиМ

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Turske u Srbiji, Hamijem Aksojom, sa kojim je razgovarao o političko – bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i poslednjim incidentima na severu, saopštila je Kancelarija.

Kako se navodi u saopštenju, Petković je sagovornika upoznao sa „jednostranim potezima Prištine koji su generator tenzije na severu Kosova i Metohije i koji ugrožavaju mir i bezbednot na terenu, ali i u celom regionu“.

„Nedavne krizne situacije na severu pokrajine i odbijanje Prištine da implementira postignute dogovore u Briselu, pre svega one koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, pravosuđe i energetiku, stalni su izvor tenzija i izazivaju našu veliku zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na KiM“, naglasio je direktor Petar Petković.

Petković je, takođe, upozorio da „Aljbin Kurti ne namerava da se zaustavi u provokacijama i pritiscima na Srbe“, te da kako navodi, i u tom smislu treba tumačiti njegovu današnju izjavu da na Kosovu i Metohiji neće dozvoliti „bosnizaciju“, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština.

Petković je konstatovao da „svako pronalaženje izgovora za neispunjavanje preuzetih obaveza potkopava same temelje dijaloga i opredeljenje za rešavanje nesuglasica mirnim i političkim sredstvima“ i naglasio da će zbog toga na prvom sledećem sastanku u Briselu glavna tema biti formiranje Zajednice srpskih opština, sa čime se saglasila i Evropska unija u svom poslednjem saopštenju po pitanju dijaloga.

Prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Meohiju „ZSO ima cilj da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na KiM, a poslednjih nedelja bili smo svedoci povećanog broja etnički motivisanih napada na Srbe, na ugrožavanje njihove imovine i egzistencije u celini“.

„Iako je više nego očigledno da Priština nije zainteresovana za suštinski napredak u dijalogu, Beograd ostaje dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na zapadnom Balkanu“, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: