fbpx

Čiji je Valač? – „Naš“

трафостаница Валач, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Zbog lošeg rezultata Pokreta Samoopredeljenje u prvom krugu lokalnih izbora, prištinska vladajuća elita uoči drugog izbornog kruga, pokušava da svojoj javnosti predstavi da su oni ti koji će zaokružiti takozvanu kosovsku državnost. Tema je sever Kosova i Metohije, energetika i trafostanica Valač, koju Priština želi da stavi pod svoju kontrolu. Ako se prošetate sredinama sa većinski srpskim stanovništvom i upitate “čiji je Valač?”, reći će “naš”, međutim, isti odgovor dobićete i u Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je trafostanicu Valač nazvao srcem sistema severnog Kosova i ključem energetske stabilnosti Kosova i Metohije, koju Priština želi nasilno da zauzme. Odgovor Prištine nije nov.

„Zvaničnici Vlade Srbije šire lažne informacije i prete silom, kao da je Valač u njihovom posedu. Jasno je da nije, u posedu je Kosova“, naveo je na Tviteru savetnik kosovske predsednice Vjose Omsani Bljerim Velja.

Zbog pretnji silom, ali od strane privremenih kosovskih institucija, Srbi na severu, ali i oni na jugu danima žive u neizvesnosti. Oni znaju čiji je Valač.

“Oni je srpski, ali hoće Albanci da ga prisvoje. Odatle dobijamo struju i oni, i mi, iz Valača i hidroelektrane Gazivode”, rekla je meštanka Gračanice.

“Valač je vlasništvo Elktroprivrede Srbije i ne može nešto što nije moje, da postane moje, ili ovo da postane njihovo”, smatra Dragan Stolić.

Albanci misle drugačije.

“Pa Valač se nalazi na teritoriji Kosova, pa je samim tim naš”, tvrdi jedan građanin Prištine.

“Da li me to ozbiljno pitate? Naravno da je Valač naš”, dodaje drugi.

Za Dragišu Mijačića iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj „InTER“ pitanje “čiji je Valač?”, je čudno.

“Kao da pitamo čija je termoelektrana Obilić. Pravo pitanje je ko njime upravlja, a o pitanju imovine bi trebalo tek da se razgovara”, rekao je Mijačić.

Briselskim sporazumom je predviđeno da kosovski operater prenosnog sistema električne energije bude priznat za čitavu teritoriju Kosova i Metohije, ali i da će se osnovati dve kompanije na severu, jedna za trgovinu i druga za snabdevanje i distribuciju struje.

“Nadamo da ce doći do pune implementaciju energetskog Briselskog dogovora između Srbije i Kosova postignutog 2013. godine i na kraju ćemo imati poboljšanje života građana”, smatra Dardan Abazi iz Instituta za razvojnu politiku (INDEP).

Srbija je svoj deo ispunila, poručuju iz Beograda, dok Priština i dalje ne dozvoljava registraciju dve srpske firme. Do tada, elektroenergetski sistem na severu je pod kontrolom Srbije, a vlasnik trafostanice Valač je zvanično preduzeće Elektromreže Srbije.

Gračanica onlajn

 

%d bloggers like this: