fbpx

„Jesen u Prizrenu“: Ruke same slikaju, a četkice biraju boje

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Sedmoro likovnih umetnika iz različitih krajeva Srbije i regiona, okupilo se ovo nedelje u porti manastira Sveti Arhangeli u Prizrenu, na Likovnoj koloniji „Jesen u Prizrenu“. Ovo sveto i prelepo mesto bilo je vrlo inspirativno i nadahnulo je slikare posebnom vrstom inspiracije.

Okruženi obroncima Šar Planine, Bistricom i zidinama manastira Sveti Arhangeli, ruke same slikaju, a četkice same biraju boje, tvrde slikari.

„Inspiracije ovde ima na pretek, ovde može samo da nam manjka dana kako bismo uspeli da prenesmo sve što bi možda želeli. Ja inače radim apstraktne slike, ali sam ovoga puta pokušala da na neki način pomerim to što ja inače radim, to što ja jesam, sa utiscima i impresijama koje sam odavde ponela“, ističe Vesna Petrović iz Čačka.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Slikam Arhangela Gavrila, zaštitnika ovog manastira. Sam način slikanja Svetitelja, pogotovu u manastiru, je inspiracija. U suštini, ja to i radim u svakodnevnom životu, to je neki moj pravac u slikarstvu za koji sam se opredelio“, rekao je Miroslav Šavelić iz Velike Hoče.

Različiti slikarski žanrovi, ali poruka je ista, oživeti pretke i spojiti ljude.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Slikao sam jednu asocijativnu sliku koja predstavlja Svece, to su senke naših predaka i most, koji opet ima tu neku asocijativnu simboliku, jer most uvek spaja neke dve strane“, naveo je Zvonimir Jancić koji je poreklom iz Gnjilana, a živi u Beogradu.

„Slike su koloristične, jer ja tako radim, volim kada je sve veselo“, dodao je slikar iz Bosne i Hercegovine, Novak Demonjić Ozrenski.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Šarenolika jesen, sunčevi zraci, duhovna energija, pa slike, iako nezavršene, izgledaju živo.

„Neočekivano nas lepo vreme prati i nismo očekivali da ćemo baš u novembru imati ove lepe i tople dane, tako da sunce još dodatno doprinosi bojama. Ova sama klisura mi je isto fascinantna, prelepa mi je sama priroda“, dodaje Petrovićeva.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Slike nastale na koloniji „Jesen u Prizrenu“, biće izložene u Gračanici 17. marta i Prizrenu na praznik Spasovdan.

Sveti Arhangeli
foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn
Milena Maksimović

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: