fbpx

Komandant KFOR-a: Bezbednosna situacija na Kosovu generalno stabilna

Фото: КФОР

Komandanta KFOR-a general-major mađarske vojske Ferenc Kajari ocenio je trenutnu bezbednosnu situaciju na Kosovu “generalno stabilnom”. Istakao je da KFOR “podržava dijalog i druge napore u cilju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije”.

U intervjuu za Kosova Press Kajari je izjavio da je trenutna situacija na Kosovu generalno stabilna i da KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat.

Istakao je da pozdravljaju nedavni sporazum u Briselu koji je rešio situaciju na severu koja je nastala nakon uvođenja mere reciprociteta na registarske tablice i dodao da KFOR “snažno podržava dijalog i druge napore u cilju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije”.

Trenutno KFOR čini više od 3.700 vojnika iz 20 članica NATO-a i osam partnera. Za Kajarija, to jasno ilustruje nepokolebljivu i kolektivnu posvećenost NATO-a regionalnoj bezbednosti i stabilnosti. On dodaje da, za sada, NATO nema planove da menja ili smanjuje misiju KFORA na Kosovu.

Kajari kaže da KFOR ima dugu i odličnu saradnju sa Kosovskim bezbednosnim snagama, na svim nivoima odgovornosti, prenose mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: