fbpx

Petković: Osmani nije pazila na času kada je poručeno da Priština mora da formira ZSO

Петар Петковић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Nakon izjave kosovske predsednice Vjose Osmani da bi Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima „bila uvod u stvaranju Republike Srpske na Kosovu“, reagovao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je saopštio da je Osmani tom izjavom pokazala „da nije pazila na času kada su iz Stejt departmenta i ambasade SAD u Prištini stigle nedvosmislene poruke da Priština mora da formira ZSO”.

Petković je istakao da izgleda da za Osmani političke poruke iz SAD selektivno važe, “baš kao što za nju i Kurtija selektivno važe i svi do sada potpisani sporazumi u Briselu”.

“Da je Vjosa Osmani pročitala saopštenja od 21. oktobra i 4. novembra od početka do kraja i sa razumevanjem, zapamtila bi da se SAD zalažu za poštovanje svih do sada postignutih sporazuma između Beograda i Prištine, bez opravdanja i izuzetka, u koje spada i formiranje ZSO”, naveo je Petković.

Takođe, direktor Kancelarije za KiM ističe da bi, kao neko ko se poziva na američka dostignuća, “Vjosa morala da zna da je za SAD poštovanje ugovora i sporazuma svetinja, a uvažavanje ljudskih prava najviša vrednost na kom ispitu Priština svakodnevno pada, unižavajući i kršeći osnovna prava Srba na Kosovu i Metohiji, ne štedeći pri tom ni decu, ni starce, počevši od pretučenog trinaestogodišnjeg Nikole Perića iz Gojbulje, do zastrašivanja devedesettrogodišnje Rumene Ljubić iz Peći”, te da upravo zbog njihove bezbednosti i mirnog sna nikada neće odustati od zahteva i nastojanja da se formira Zajednica srpskih opština na KiM.

“A Vjosa Osmani može da nastavi da širi dezinformacije i političku propagandu, za koje će dobiti aplauze onih opozicionih političara u Beogradu koji su joj očigledno i zagrejali stolicu pred put u SAD”, navodi se u saopštenju.

Petković ističe da zbog toga Osmani “napada predsednika Aleksandra Vučića koji je istinski borac za mir i stabilnost”, naspram nje koja bi kako je naveo, “sa Kurtijem da osvaja sever KiM slanjem specijalnih jedinica Rosu i pucanjem na goloruki srpski narod, koja bi da izaziva sukobe i produbljava krize”.

“Da Osmanijeva zna šta su evropske tekovine ne bi nipodaštavala briselski dijalog, zato je deplasirano da ona bilo koga uči evropskim vrednostima”, zaključio je Petković.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: