Kosovska vlada odobrila Nacrt dokumenta za uspostavljanje mehanizma dokumentovanja ratnih zločina

Зграда Владе Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Vlada Kosova odobrila je Nacrt dokumenta za uspostavljanje mehanizma za dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, prenosi Ekonomia Onlajn.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će dokumentacija takođe služiti obrazovanju i podizanju svesti, tako da Kosovo ne bi „nikada više videlo zločin“.

„Prošle su 22 godine od rata, a rešavanje zločina je daleko, ne možemo gubiti vreme, ali moramo dati sve od sebe. Zločinima će se baviti Nacrt dokumenta koji razmatramo, a koji ima za cilj uspostavljanje mehanizma za dokumentovanje zločina”, kazao je Kurti na sednici vlade.

Istakao je da je ovo trenutak da se “zaštiti kolektivno pamćenje narednih generacija”.

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju je rekla da je uloga mehanizma “prikupljanje, verifikacija, sistematizacija, čuvanje i pristupanje zločinima”, prenosi EO.

“Svrha mehanizma je da zločini koji su se dogodili budu prikupljeni, provereni i dostupni žrtvama, društvu, a potom i institucijama pravde”, rekla je Hadžiu.

Takođe, Vlada Kosova odobrila je isplatu neto dodatka od 10 odsto na platu, ali ne manje od 60 evra za zdravstvene radnike u javnom sektoru za novembar i decembar, prenosi Ekonomia onlajn.

Izvor: EO
Milena Maksimović