fbpx

Rezultati lokalnih izbora, koja stranka je osvojila najviše opština

Prebrojavanje je završeno u skoro svim opštinama u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu. Demokratska partija Kosova odnela je pobedu u devet opština, Demokratski savez Kosova u sedam, Alijansa za budućnost Kosova u pet, dok je vladajući Pokret Samoopredeljenje pobedio u četiri opštine. U Klokotu je najviše glasova osvojio kandidat za gradonačelnika Srpske liste, partije koja je trijumfovala u 10 od 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Srpska lista je trijumfovala u svih 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom, a to su: Leposavić, Novo Brdo, Štrpce, Zvečan, Ranilug, Parteš, Gračanica, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Klokot.

Na osnovu 43 odsto obrađenih podataka, kandidat Srpske liste za gradonačelnika Klokota Vladan Bogdanović osvojio je 54,3 odsto glasova, dok je Strahinja Spasić iz GI Srpska narodna sloga dobio 45,7 odsto glasova.

Kandidat Samoopredeljenja za gradonačelnika Prištine Arben Vitia priznao je poraz na lokalnim izborima u tom gradu i uputio čestitke pobedniku, Perparimu Rami iz DSK.

Demokratska partija Kosova odnela je pobedu u Prizrenu, Glogovcu, Kačaniku, Vučitrnu, Dragašu, Južnoj Mitrovici, Srbici, Đeneral Jankoviću i Uroševcu.

DSK je trijumfovao u Prištini, Kosovu Polju, Istoku, Vitini, Juniku, Peći i Lipljanu.

Alijansa za budućnost Kosova u Đakovici, Klini, Orahovcu, Suvoj Reci i opštini Dečane.

Pokret Samoopredeljenje osvojio je najviše glasova u Gnjilanu, Podujevu, Kamenici i Štimlju.

Socijaldemokratska inicijativa je uspela da pobedi u opštini Mališevo.

Turska demokratska partija pobedila je u opštini Mamuša.

Kandidat Građanske liste Obilića Džafer Gaši pobedio je u trci za gradonačelnika ove opštine.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: