fbpx

Velika Hoča: Polomljen krst i skinuta zastava sa spomenika nestalim i kidnapovanim Srbima

Споменик у Великој Хочи Фото; Негован Маврић

Nepoznate osobe polomile su krst i skinule zastavu Srbije sa spomenika nestalim i kidnapovanim Srbima u Velikoj Hoči, kod Orahovca, potvrdio je za Gračanica onlajn Negovan Mavrić iz Resursnog centra za nestala lica.

Ovo nije prvi put da se ovaj spomenik skrnavi.

Na spomeniku u Velikoj Hoči nalaze se imena 84 kidnapovanih i ubijenih iz orahovačkog kraja.

Kancelarija za KiM: Nezapamćen akt nasilja i bezumlja

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je povodom skrnavljenja spomenika, lomljenja krsta i rušenja jarbola sa zastavom u Velikoj Hoči saopštila da je reč o „nezapamćenom aktu nasilja i bezumlja albanskih ekstremista koji nisu davali mira ni živim Srbima, a sada se iživljavaju i nad njihovim spomenicima i grobovima”.

Ova znamenja postavljena su u Velikoj Hoči u spomen na 84 nevino stradalih Srba sa teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine, podsećaju iz Kancelarije.

“Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji, a posebno zabrinjava činjenica da više od sat vremena njihovi pripadnici nisu našli za shodno da izađu na uviđaj. To dovoljno govori o opstrukciji prištinskih vlasti i nespremnosti da se zločini nad Srbima i njihovim svetinjama adekvatno procesuiraju”, napominju iz Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije ističu da ovo nije prvi put da se spomen obeležje stradalim Srbima u Hoči “nalazi na meti bezumnika”, te da je u februaru ove godine oskrnavljen i spomenik srpskim žrtvama u Goraždevcu.

“Ova dešavanja pokazuju jasan i nedvosmislen odnos Prištine i albanskih političara prema Srbima i njihovom stradanju i palim žrtvama”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da bi ova spomen obeležja morala biti mesta najvećeg pijeteta i poštovanja, “a ne mesta na kojima će se ekstremisti iživljavati u svom mrziteljskom piru”.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo će pomoći da se ovo mesto najvećeg stradanja naših sunarodnika dostojno obeleži i sanira nastala šteta, ali će zahtevati i od svih instanci, od međunarodnih misija, kao i od zvaničnika EU da se počinioci ovog i sličnih nedela najstrože sankcionišu, zaključuje se u saopštenju.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: