Plenković u Prištini: Hrvatska podržava dijalog, na Srbiji i Kosovu da se dogovore

Андреј Пленковић и Аљбин Курти Фото: В. Ћуп

„Na Srbiji i Kosovu je da pronađu optimalan način nastavka dijaloga i poštovanja ili postojaćih dogovora, ili postizanja novih, koji će ići za tim da ti odnosi budu bolji“, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković boravi u zvaničnoj poseti Prištini, prvoj od kako je šef države. On se u okviru svoje posete sastao sa najvišim zvaničnicima kosovskih institucija.

Plenković je u Prištini dočekan uz najviše počasti, a nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem poručio da „Srbija i Kosovo moraju naći način da postignu sporazum“.

„Stav Hrvatske je da podržava dijalog, da podržavamo stabilnost, da smo za deeskalaciju svih napetosti kojima smo svedočili proteklih nedelja, da je pre svega na Srbiji, i na Kosovu, da pronađu optimalan način nastavka dijaloga i poštovanja ili postojaćih dogovora ili postizanja novih dogovora koji će ići za tim da ti odnosi budu bolji. Hrvatska je zainteresovana da ima dobre odnose sa Kosovom i da unapredi odnose sa Srbijom“, kazao je Plenković.

Andrej Plenković
Foto: V. Ćup

Hrvatski premijer obećao je pomoć Kosovu na putu ka evropskim integracijama i liberalizaciji viznog režima, ali i izjavio da se nada „uzajamnom priznanju“.

„To je naravno na dvema državam da se dgovore, na nama je kao zemlji koja dobro poznaje prilike na jugositoku Evrope, da kao članica i Evropske unije i NATO-a konstruktivno sudelujemo u tim procesima“, istakao je Plenković

Kosovki premijer Aljbin Kurti nije propustio priliku da kaže da Srbija treba da prizna takozvano Kosovo pa je čak i zatražio da promeni Ustav.

„Razgovori će se nastaviti u Briselu. Zalažemo se za sveobuhvatan sporazum sa Srbijom koji se fokusira na međusobnom priznanje. Srbija ne priznaje nezavisnu državu Kosovo, ali ni Kosovo ne može da prihvati Srbiju sve dok ima takav ustav koji je iz vremena bivšeg predsednika Koštunice iz 2006. Hoćemo međusobno priznanje koje je u središtu sporazuma“ , rekao je Kurti.

Aljbin Kurti
Foto: V.Ćup

Plenković se potom sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani koja ga je odlikovala predsedničkom medaljom.

Milena Maksimović