fbpx

Prištinska javnost: Pokret Samoopredeljenje apsolutni gubitnik lokalnih izbora

Аљбин Курти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Drugi krug lokalnih izbora koji je juče održan na Kosovu, prema prvim preliminarnim rezultatima,  pokazuje da je vladajući Pokret Samoopredeljenje, kosovskog premijera Aljbina Kurtija, pobedio u samo četiri opštine, dok je Srpska lista, zaključno sa Klokotom, pobedila u svih deset opština sa srpskom većinom. Prištinska javnost smatra da je Pokret Samoopredeljenje apsolutni gubitnik lokalnih izbora na Kosovu.

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, izjavio je danas da je njegova stranka poražena zbog ujedinjenja opozicije protiv njega, kao i zbog problema unutar stranke. Za profesora političkih nauka u Prištini  Beljulja Bećaja, dileme nema, apsolutni gubitnik lokalnih izbora je upravo Pokret Samoopredeljenje.

„Mislim da je najveći gubitnik, pobednik parlamentarnih izbora u februaru ove godine. I ukoliko je pobednik parlamentarnih izbora zaslužan za pobedu u februaru ove godine, istovremeno on je i najodgovorniji za podbačaj koji se dogodio juče“, naveo je Bećaj.

Iako su opozicione partije bile uspešnije u većini opština, i dalje apsolutnu vlast u Skupštini Kosova ima Aljbin Kurti. Bećaj misli da je zbog toga narod na Kosovu reagovao na pravi način.

„Stvoren je adekvatan balans između centralne i lokalne vlasti, time je na neki način izbegnut proces moguće apsolutizacije vlasti zbog čega je Aljbin Kurti želeo da pobedi u paketu i na lokalnim izborima“, istakao je Bećaj.

Postoji verovatnoća da je zbog želje za apsolutnom vlašću, Aljbin Kurti od građana dobio „opomenu pred isključenje“. Nuredin Ibiši Leka iz Demokratskog saveza Kosova kaže da je logično da se pobeda na parlamentarnim izborima odrazi i na pobedu na lokalnom nivou što se, prema njegovim rečima, sada nije desilo.

„Pokret Samoopredeljenje je gubitnik na lokanim izborima i oni su sada na trećem mestu, posle Demokratskog saveza i Demokratske parije Kosova“, naglasio je Ibiši Leka.

Sa druge strane, Beljulj Bećaj dodaje da Kurti prvo mora da preispita uzroke zbog čega je došlo do ovakvog pada.

„Treba da sagleda mogućnost, kao što je to uradio Zaev u Severnoj Makedoniji i zbog odgovornosti, da vidi da li postoji mogućnost podnošenja ostavke za promašaje“, rekao je Bećaj.

Rezultati izbora pokazuju da će Pokret Samoopredeljenje voditi opštine Podujevo, Štimlje, Kamenicu i Gnjilane, dok su većina ostalih, pored Prištine i Prizrena, pripale najjačim opozicionim strankama Demokratskom savezu i Demokratskoj partiji Kosova. Alijansa za budućnost Kosova, bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, takođe je bila uspešnija od vladajuće stranke i vodiće pet opština.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: