fbpx

Kurti: Ne može biti “Otvorenog Balkana” dok je Srbija zatvorena za Kosovo, stav o ZSO nepromenjen

Аљбин Курти Фото; В.Ћуп

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je stav da Zajednica srpskih opština, kao monoetnička, nije u skladu sa Ustavom Kosova. On je istakao da je Srbija ta koja treba da promeni Ustav, i to kako je rekao, u drugoj rečenici preambule “gde stoji da je Kosovo integralni deo Srbije”. Kurti je istakao da će njegov sastanak sa srpskim predsednikom Aleksanrom Vučićem zavisiti od današnjeg nastavka dijaloga.

Na konferenciji za medije kosovski premijer je istakao da je “Kosovo uvek redovno pokazivalo spremnost za principijelan dijalog sa Srbijom”, te da je u srcu konačnog sporazuma “međusobno priznanje”.

Kada je u pitanju današnji nastavak dijaloga u Briselu, Kurti je istakao da će se razgovarati o pitanju nestalih i raseljenih osoba.

„Razgovori koji se vode između dva glavna pregovarača u Briselu će se sigurno fokusirati na pitanje nestalih, nasilno raseljenih, jer je to pitanje koje ne čeka, jer je anksioznost članova porodice veća od njihove tuge i bez finalnog sporazuma pitanje nestalih i nasilno raseljenih neće biti konačno. Neću da prejudiciram o konkretnim rezultatima, i ne samo zato što nisam tamo“, naveo je Kurti.

Kurti je istakao da je njegov stav o Zajednici srpskih opština dobro poznat.

“Asocijacija kosovskih opština sa većinskim Srbima, kao jednoetnička, nije u skladu sa duhom i slovom Ustava Republike Kosova, i ja verujem da Srbija treba da promeni Ustav u drugoj rečenici preambule gde stoji da je Kosovo integralni deo Srbije u raskoraku sa relanošću Kosova”, kazao je Kurti.

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, kosovski premijer je istakao da “ne može biti Otvorenog Balkana dok je Srbija zatvorena za Kosovo”.

“Ona (Srbija) ne prihvata naše lične karte, ne priznaje naše diplome, izvode iz matične knjige rođenih, pečate, kao ni naše pasoše. Kako bi Srbija dokazala da se zalaže za Otvoreni Balkan treba da se otvori prvo za Kosovo”, kazao je Kurti.

Na pitanje novinara kada će građani na severu Kosova početi da plaćaju struju, Kurti je rekao da su za to krive “nelegalne strukture Srbije”.

“Što je više nelegalnih struktura Srbije u ovim godinama posle oslobođenja i proglašenja nezavisnosti, to je manje legitimiteta. Licenciranje kompanije je u nadležnosti Regulatorne kancelarije za energiju i oni će doneti odluku o tome. O pitanju energetike možemo da razgovaramo sa Briselom, ali ne i sa Beogradom, jer je to pitanje Kosova. Pošto je EU veoma angažovana oko ove teme, moći ćemo da razgovaramo sa njima. Dakle, ako se ova tema tamo pokreće, onda se ona pokreće samo na relaciji Priština-Brisel, a ne Priština-Beograd”, rekao je Kurti.

Kurti je takođe govorio o rezultatima loklanih izbora, istakavši da je loš rezultat u drugom krugu bio, između ostalog, i zbog toga što su se sve ostale stranke okupile protiv Samoopredeljenja.

„Sastao sam se sinoć sa 12 kandidata koji su bili u drugom krugu, čak i sa onima koji su pobedili i nisu pobedili i sve njihove primedbe, sugestije sam beležio i naš izborni štab priprema izveštaj o kampanji. Ne bih žurio sa nalazima pre nego što vidimo ovaj izveštaj.  Nemamo strukturu koja odgovara veličini“, rekao je Kurti, i priznao da unutar Samoopredeljenja postoje strukturni i organizacioni nedostaci.

Milena Maksimović

 

 

 

%d bloggers like this: