Za Anđelijino i Uroševo srećno detinjstvo potrebno je od svih po malo

Анђелија Китановић Фото: Н.Милосављевић

Trogodišnja Anđelija Kitanović iz sela Odevce kod Kosovske Kamenice boluje od retke bolesti, Morning glori sindroma. Neophodno je prikupiti 10.000 evra kako bi Anđelija otišla na treću operaciju u Belgiju. U međuvremenu je pokrenuta akcija prikupljanja pomoći za jedanaestomesečnog Uroša Petrovića iz Kosovskog Pomoravlja koji boluje od mikrocefalije i za čije je lečenje u Italiji neophodno prikupiti 14.000 evra.

Zdravstveni problem kod Anđelije primećen je još dok je bila beba, a kako je reč o retkoj bolesti, dosta vremena je utrošeno u ispitivanju.

„Nakon poslednje kontrole pojavio se dodatni problem, retina oka je krenula da se odvaja i detetu je pretilo da izgubi oko, pa nam je zbog toga preporučena operacija koja se radi samo u tim posebnim centrima i ovoga puta taj centar je bio u Atverpenu u Belgiji, kod doktora Klasa“, ističe Anđelijin otac Miloš.

Anđelija sa roditeljima
Foto; N.Milosavljević

Za prve dve operacije koje su koštale oko 10.000 evra novac je brzo prikupljen, uz pomoć uže i šire porodice.

„Sada je problem, što se finansija tiče kratak rok. Jednostavno, vi za šest meseci ne možete da sakupite sledećih deset hiljada“, dodaje Miloš.

A ništa nije nemoguće uz ljude širokog srca. Kako je Miloš radnik OŠ „Desanke Maksimović“ u Kosovskoj Kamenici kolektiv je pritekao u pomoć.

„Došli smo na ideju da pokrenemo humanitarnu akciju, odnosno da naš kolektiv bude pokretač te humanitarne akcije, sa idejom da kupovinom krpe za sudove iz firme Tapervera možemo dobiti mnoge poklone, a te poklone staviti na stranicu škole kao jedan humani tim i dozvoliti ljudima da mogu licitirati i na taj način pomagati Anđeliji“, rekla je direktorka škole Jadranka Vasić.

Za akciju se brzo pročulo, ali i za humane ljude. Jedni od njih su i članovi ansambla „Venac“ koji će 8. decembra igrati za Anđeliju.

„Venac će učiniti onoliko koliko može da prihod od prodaje karata donira za lečenje male Anđelije. Venac je inače uvek bio društveno-odgovorna ustanova i unazad sigurno osam godina konstantno organizujemo neke aktivnosti, koncertne ili uopšte samostalno prikupljanje sredstava, uvek za decu, jer uopšte, deca su nam zaista bila i prioritet“, kazala je direktorka ansambla Snežana Jovanović.

Porodica Petrović
Foto; Tviter, Manastir Visoki Dečani

U međuvremenu je pokrenuta akcija prikupljanja pomoći za jedanaestomesečnog Uroša Petrovića iz Kosovskog Pomoravlja koji boluje od mikrocefalije i za čije je lečenje u Italiji neophodno prikupiti 14.000 evra. Ansambal Venac će takođe organizovati humanitarnu akciju za Uroša.

Brojevi računa za pomoć Urošu
Brojevi računa za pomoć Anđeliji
Milena Maksimović