fbpx

EU: Nisu bili ispunjeni uslovi da se Petković i Bisljimi sastanu u Briselu

Европска унија

Specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, nije smatrao za shodno da se glavni pregovarači Begrada i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi sastanu u utorak u Briselu, tokom zakazane runde dijaloga, jer nisu stvoreni uslovi za konstruktivan sastanak, saopštio je portparol EU Petar Stano, a piše Gazeta Ekspres.

Petković i Bisljimi sastali su se u Briselu odvojeno sa Lajčakom, a prema Stanovim rečima, nisu ispunjeni uslovi za sastanak između EU i glavnih pregovarača.

„Posle bilateralnih susreta sa obe strane, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak ocenio je da li postoji potencijal za konstruktivan, rezultatski orijentisan trilateralni sastanak. Pošto ovi uslovi nisu ispunjeni, odlučio je da nastavi razgovore na bilateralnom nivou sa dva glavna pregovarača“, naveo je Stano.

On je dodao i da će javnost na vreme biti obaveštena za sastanke na visoko političkom nivou, između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

Podsetimo, glavni pregovarač beogradske delegacije, Petar Petković izjavio je u utorak, nakon sastanka sa Lajčakom, da je srpska strana insistirala da se razgovara o Zajednici srpskih opština, te da je kosovska strana to odbila.

Sa druge stranke, potpresednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi, saopštio je da kosovska strana ne želi sada da razgovara o pitanjima koja se tiču manjinskih zajednica, jer bi ona, prema njegovim rečima, trebala da budu deo sveobuhvatnog sporazuma.

On je pokrenuo pitanje slobode kretanja i istakao da je Srbija sprečila Bokserskom savezu Kosova da učestvuje na Svetskom prvenstvu u boksu koje je održano u Beogradu, kao i o preprekama kosovske vlade za transfer novca za Preševsku dolinu.

Izvor: Gazeta Ekspres
%d bloggers like this: