fbpx

Bogata filmska jesen u Gračanici; Počeo KiM Međunarodni filmski festival

КиМ Међународни филмски фестивал

Sedmi po redu „Kosovo i Metohija“ Međunarodni filmski festival pod sloganom „Ovde“ počeo je danas u Domu kulture „Gračanica“ i trajaće do nedelje 21. novembra. Pored Gračanice, deo programa ovog festivala tokom vikenda biće prikazan i u Šilovu i Ranilugu.

Za tri dana festivala biće prikazano devet filmova, a publiku očekuju domaći i strani filmovi, kao i dečiji program, posvećen najmlađoj publici.

Danas su u Domu kulture „Gračanica“ prve filmove gledali upravo najmlađi i to „Moje slatko čudovište“, u režiji Viktora Glukhušina i „Mejnstrim“ u režiji Đija Kopole, a u 21 sat na svečanom otvaranju prikazan je film „Nebesa“, ostvarenje Srđana Dragojevića.

„Što se mene tiče, festival je otvoren nekoliko sati ranije, kada je preko ovog crvenog tepiha prešlo, rekli su mi, preko 60 naših malih sugrađana i to je velika radost. Neko će reći i sam sam ponekad u nekoj dilemi, zašto? Kako je pomalo čudan taj crveni tepih do ove sale? Čudan, jer on, rekao bih pripada gradu, a on je zapravo naša poruka, da mi pripadamo gradu i da pripadamo jednoj čudesnoj umetnosti koja se zove film“, poručio je direktor Doma kulture, Živojin Rakočević, dodajući da je ovogodišnja filmska jesen zaista bila bogota.

Direktor Doma kulture „Gračanica“ Živojin Rakočević

Izvršni producent festivala, Stefan Mladenović naveo je da je prvobitno bilo zamišljeno da ovaj festival bude „putujući“, tačnije da se svake godine održava u nekoj drugoj srpskoj sredini na Kosovu i Metohiji. Međutim, saradnja i organizacija sa Domom kulture bila je presudna, te se ovaj Međunarodni filmski festival petu godinu zaredom održava baš u Gračanici.

Izvršni producent festivala Stefan Mladenović

„Zapravo je ovaj festival podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama i srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji i zbog toga smo se mi odlučili da ostanemo ovde“, istakao je Mladenović, koji je zvanično i otvorio festival.

Ulaznice za festival mogu se kupiti na blagajni Doma kulture „Gračanica“, kao i u KPC-u „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu i Domu kulture „Radomir Popović“ u Ranilugu.

Festival organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Evropski kulturni forum uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ana Marković

 

 

%d bloggers like this: