fbpx

Međunarodni dan žena preduzetnica: Sve se može kad se hoće

Илустрација Фото: Pixabay, TheThigitalArtist

Započinjanje sopstvenog biznisa, ulaganje novca i truda, a sve u cilju sopstvenog ekonomskog osnaživanja žena, glavna je prepreka mnogim damama na Kosovu i Metohiji. Problemi su mnogobrojni, ali uprkos otežanim uslovima i bez institucionalne podrške, pripadnice nežnijeg pola uspevaju da pokažu da se sve može, ukoliko se dovoljno želi.

Većina žena u ruralnim sredinama na Kosovu obavlja posao domaćice ili rade poljoprivredne radove neplaćeno za gazdinstvo koje je u vlasništvu muža ili oca, retkost je da žene same pokreću posao. Gordana Đorić iz Udruženja poslovnih žena “Avenija” tvrdi da to nije krivica samih žena.

“Krivica je na institucijama koje prave strategije ekonomskog razvoja, ali ne uvažavaju planove i one mini strategije koje smo mi, ali i ostala Udruženja na Kosovu i Metohiju koje se bave ekonomskim osnaživanjem žena, uvažili. Mi ovde nemamo nijednu provrednu asocijaciju, poslovnu asocijaciju, koja može da ovde deluje savetodavno za svakog preduzetnika, a naročito za ženu. A drugo, znate da živimo u patrijahalnoj sredini, tako da žene baš nemaju pristup tako nekim informacijama kao muškarci”, podseća Đorićeva na Međunarodni dan žena preduzetnica.

Gordana Đorić
Foto: N. Milosavljević

Ipak, neke su se izborile za drugačiji put.

“Bila sam u situaciji da kao majka troje dece i jedina koja zarađuje u porodici pokrenem biznis i time poboljšam ekonomsko stanje moje porodice, u tome me je suprug i te kako podržao, a kako rastu polako se u proizvodnju, prodaju i sve ostalo uključuju i deca. Tako da, u početku je to sve išlo labavo, da bismo na kraju uspeli u tome”, ističe Aleksandra Rakić iz Gračanice koja se bavi proizvodnjom torti i sitnih kolača.

Problem je, ističe Aleksandra, nabavka sirovina koje su na Kosovu i Metohiji znatno skuplje u odnosu na centralnu Srbiju.

“Transport iz centralne Srbije do Kosova i Metohije kači svoje, pa onda ispadne na isto. Ali je kvalitet u svakom slučaju u centralnoj Srbiji bolji. Međutim, imamo sada već neke najave da će poskupeti cena keksa i nekih drugih sirovina koje ja inače koristim za proizvodnju torti i kolača, tako da mi je to trenutno veliki problem. Tržište mi je sasvim u redu, kupuju pored Srba i Albanci, Romi… ljudi svih nacionalnosti”, kaže Aleksanda, i dodaje da joj fali samo ispomoć i adekvatna prostorija za rad.

Aleksandra Rakić
Foto: V.Ćup

Većina žena nema imovinu koja se vodi na njihovo ime, zbog čega ne mogu da dobiju subvencije ili kredite kako bi pokrenule posao.

“Kada bi se ovde pokrenuo Centar ženskog preduzetništva, što je jako važno, mi to tražimo desetak godina, naše žene bi pokrenule ekonomiju u svim srpskim sredinama. Jer, znate i sami koliko je žena privržena porodici, za svaku ženu najbitnije je da sebe zaposli, ali i da zaposli i svoje članove porodice”, dodaje Gordana Đorić.

Naše sagovornice poručuju pripadnicama lepšeg pola da sa punim samopouzdanjem i bez straha krenu da ostvaruju svoje snove, jer one dobro znaju da „ni od čega naprave nešto“.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: