fbpx

Prištinska javnost skeptična da će aktuelna vlast na Kosovu postići finalni sporazum sa Beogradom

Kosovski premijer Aljbin Kurti nedavno je izjavio da će se konačan sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom postići upravo za vreme njegovog mandata, što je izazvalo pohvalu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini. Sa druge strane, poznavaoci političkih prilika u Prištini su skeptični u Kurtijeve namere, navodeći da ni Priština, ni Beograd, ali ni Evropska unija nisu još uvek spremni za finalni sporazum.

Specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, održao je još jedan sastanak sa predstavnicima beogradske i prištinske delegacije, međutim, još uvek nema naznaka da bi se uskoro moglo doći do nekog dogovora.

„Bez obzira šta zvaničnici izjavljuju, ja sam zaista skeptičan da može da se postigne neki sporazum, zbog toga što ni jedni ni drugi nisu mnogo zainteresovani za to, jer znaju da bilo kakav sporazum koji će se postići, neće biti mnogo popularan ni na Kosovu ni u Srbiji i zbog toga mislim da treba postojati veći pritisak i na gospodina Kurtija i na gospodina Vučića da se postigne sporazum“, smatra politički analitičar, Miljazim Krasnići.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, ubeđen je da će se sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sprovesti upravo za vreme njegovog mandata, zaboravljajući poraz svoje stranke na lokalnim izborima i to što do sada nije želeo da sprovede dosadašnje postignute dogovore iz Brisela, ali i najavu opozicionih stanaka u Prištini da će sprovesti engleski model „Vlade u senci“.

„Demokratska partija se sada reformisala i ona ima jedan sasvim drugačiji prisup kao opoziciona stranka. Oni misle da treba da se reorganizuju, da rade kao konstruktivna opozicija, da zaista gospodinu Kurtiju daju mogućnost da pokaže svoju nekompetentnost kao premijer i tek posle da narod shvati da će bolja opcija biti Demokratska partija ili opozicija“, kaže Krasnići.

Sa njim se slaže i direktor portala Demokracia i bivši savetnik Hašima Tačija, Ardian Arifaj, navodeći da je Demokratska partija Kosova to uradila i ranijih godina kada je bila u opoziciji.

„To je manje više nešto slično onome što se vidi u Londonu i dobro je da postoji ta neka trka između Vlade i opozicije u tome ko ima najbolju politiku za Kosovo“, rekao je Arifaj.

Iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država poručuju da je krajnje vreme da se konačno ostvari napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

„Ako pogledamo sve okolnosti, teško da možemo u nekom skorijem periodu očekivati konačan sporazum. Nije samo pitanje koliko je Kosovo spremno, nego i koliko je Srbija spremna, a naročito i međunarodna zajednica, posebno neke članice EU koje imaju ulogu u dijalogu i koje bi imale ulogu i u implementaciji bilo kog sporazuma koji bi se postigao“, ističe Arifaj.

Od dolaska Aljbina Kurtija na vlast nije bilo napretka u dijalogu Beograda i Prištine, a još uvek je nepoznato i kada će se održati sastanak na visoko političkom nivou između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i prištinskog premijera Aljbina Kurtija.

Ana Marković

%d bloggers like this: