fbpx

Zašto je propala još jedna prilika za razgovore?

Илустрација Фото: Pixabay, Geralt

Poslednji odlazak delegacija Beograda i Prištine završen je u Briselu bez trilateralnog sastanka, jer nisu bili ispunjeni uslovi da se glavni pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljimi sastanu, saopštila je Evropska unija. Istraživali smo zašto je propala još jedna prilika za razgovore i kada se može očekivati sastanak na najvišem političkom nivou.

Beograd i Priština nisu uspeli da usaglase teme o kojima će razgovarati. Srpska delegacija je insistirala na formiranju Zajednice srpskih opština, što su kosovske vlasti odbile.

Razloge i uzroke neuspeha kada je u pitanju poslednja runda dijaloga treba tražiti u maksimalističkom zahtevu Prištine, smatra istoričar i politički analitičar Aleksandar Gudžić.

„Predstavnik pregovaračkog tima Prištine Aljbin Kurti uslov svih uslova za nastavak pregovora traži u priznanju nezavisnosti Kosova od strane Srbije, dok po pitanja stvaranja ZSO prištinski predstavnik uopšte nije želeo da razgovara. S druge strane, Beograd ima tu jednu principijelnu poziciju i traži da se primeni ono što je ranije dogovoreno, a ranije dogovoreno i predviđeno je stvaranje Zajednice srpskih opština, dok potpuno razumljivo, za Beograd pitanje priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije ne dolazi u obzir i o tome se ne razgovara“, istakao je Gudžić.

Kosovske vlasti trebalo bi da razmisle da li više dobijaju formiranjem ili neformiranjem Zajednice srpskih opština, međutim, njihov stav je i dalje iracionalan, tvrde poznavaoci političkih prilika na Kosovu.

„Racionalno gledano ja mislim da Priština nije trebala da odbaci implementaciju zajednice srpskih opština, moje objašnjenje je jednostavno. Svaka država ukoliko želi da bude prava država mora da ima efektivnu vlast u svojoj teritoriji. Zamenik premijera javno je rekao da na severu još uvek deluju paralelne strukture, dakle, mi nemamo efektivnu vlast na severu Kosova, što znači da nemamo pravu suverenost kosovske države“, smatra politički analitičar Beljuj Bećaj.

Posle još jednog neuspelog sastanka u Briselu nepoznato je kada bi mogli početi razgovori na najvišem nivou, između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, ali i šta se od tog susreta može očekivati.

„Svakako da će do tog sastanka doći, to je neminovnost, do njega mora doći. Bolje je da dve strane pregovaraju nego da pokazuju mišiće gore na severu ili na nekom drugom delu Kosova. Sada je nezahvalno pričati kada će do tog sastanka doći, ima nekih nagoveštaja iz Evrospke unije da bi do tog susreta Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića moglo doći decembra meseca ove godine“, istakao je Gudžić.

A dok se datumi naredne runde pregovora ne potvrde, iz Evopske unije i američke ambasade stižu poruke da je vreme za napredak u dijalogu. S druge strane, Priština jednostranim potezima pregovore vraća na početnu tačku, takva je i poslednja najava uvođenja mera na proizvode koje dolaze iz centralne Srbije.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: