fbpx

CIK: Objavljeni konačni rezultati drugog kruga lokalnih izbora

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate drugog kruga lokalnih izbora, pišu mediji na albanskom. CIK je objavio rezultate 20 opština koje su učestvovale u drugom krugu, osim za opštinu Dragaš, za koju postoji žalba Vrhovnog suda na rezultate te opštine.

Srpska lista pobedila je u svih deset opština sa srpskom većinom, uključujući i Klokot koja je bila u izbornoj trci drugog kruga, dok su u prvom krugu predstavnici Srba pobedili u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku, Gračanici, Partešu, Ranilugu, Štrpcu i Novom Brdu.

Vladajuća stranka Pokret Samoopredeljenje u prvom krugu nije pobedio u nijednoj opštini, a u drugom krugu sa 12 kandidata odneo je pobedu samo u četiri opštine Podujevo, Gnjilane, Štimlje i Kamenica.

Od opozicionih partija, Demokratska partija Kosova pobedila je u osam opština, Južna Mitrovica, Prizren, Glogovac, Kačanik, Vučitrn, Srbica, Đeneral Janković i Uroševac. U četiri od ovih opština je pobedila u prvom krugu.

Demokratski savez Kosova je odneo pobedu u Prištini, Kosovu Polju, Istoku, Vitini, Juniku, Peći i Lipljanu, a u dve opštine su pobedili u prvom krugu.

Alijansa za budućnost Kosova pobedila je u Suvoj Reci, Dečanima, Đakovici, Klini i Orahovcu, a prve dve je osvojila već u prvom krugu.

U Opštini Obilić je pobedio samostalni kandidat Džafer Gaši iz Građanske inicijative, dok je turska stranka pobedila u opštini Mamuša.

Centralna izborna komisija je navela da političke stranke mogu podneti žalbu na rezultate drugog kruga u roku od 24 sata od objavljivanja rezultata.

Ana Marković

%d bloggers like this: