fbpx

Kancelarija za KiM: Nema Kurtijevih rokova u dijalogu; Bisljimi: Dijalog će biti zavšen za vreme Kurtijevog mandata

Дијалог Београд - Приштина

U dijalogu Beograda i Prištine, suprotno tvrdnjama šefa prištinskih pregovarača Besnika Bisljimija, nema nikakvih Kurtijevih rokova, a verovatnoća da do dogovora dođe ne meri se jedinicama vremena, već spremnošću Prištine da poštuje do sada postignute sporazume i omogući formiranje Zajednice srpskih opština, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju povodom tvrdnje šefa prištinskog tima da je određen rok za finalni sporazum sa Beogradom, te da se poklapa sa mandatom kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Dalje se navodi da, sudeći po izjavama Besnika Bisljimija i njegovog šefa Kurtija, koji negiraju samu mogućnost stvaranja ZSO, kraj dijaloga naravno da ne može da bude vidljiv, kad Priština nije implementirala ni ono što je pre devet godina, na početku dijaloga, dogovoreno. Bisljimi mora da shvati da Kurtijev mandat, kao okvir za navodni rok dijalogu, nije ništa posebno i Bogom dato, naročito nakon lokalnih izbora na KiM.

“To što bi Priština volela da bude ishod dijaloga, nema nikakve veze ni sa realnošću, ni sa dijalogom, dok god  Priština tako traći vreme i nama i posrednicima iz EU”, navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije poručuju da Beograd ostaje dosledno opredeljen za dijalog i uređivanje odnosa sa Prištinom na dobrobit svih žitelja Kosova i Metohije, ali i čitavog regiona, međutim u ovome trenutku nema nikakvih naznaka da sa prištinske strane postoji spremnost da se dijalogu pristupi na odgovoran i konstruktivan način.

“Ponavljam da je formiranje ZSO u samom srcu dijaloga, i da se o nastavku normalizacije odnosa može produktivno razgovarati tek nakon što Priština prestane da izbegava svoje obaveze i učini konkretne korake ka sprovođenju onoga što su njeni predstavnici potpisali u Briselu”, zaključeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Šef prištinske delegacije za dijalog sa Beogradom, Besnik Bisljimi, izjavio je danas da će sveobuhvatni sporazum biti uspostavljen za vreme mandata američkog predsednika Džo Bajedna, šefa diplomatije EU Žozepa Boralja, te da se njihovi mandati poklapaju sa mandatom aktuelnog kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

“Za nas je važno da je dogovor u početku dobar, a ne na štetu građana, onda je važan vremenski okvir, ali ne toliko primaran kao kvalitet sporazuma. Nećemo potpisati nikakav sporazum za koji ćemo sigurno znati da je na štetu građana”, rekao je Bisljimi, komentarišući sporazum o Zajednici srpskih opština, za koji kaže “da je dobar, odavno bi bio sproveden i ne bi bio deo razgovora danas”, preneli su mediji na albanskom.

Ana Marković
%d bloggers like this: