British Council Srbija poziva producente u kreativnim industrijama na besplatnu internet obuku

British Council Srbija objavljuje javni konkurs za učešće u programu Creative Producers. Kandidati iz zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija) mogu da pošalju svoje prijave do 22. novembra 2021. godine. Na učešće u Programu biće pozvano ukupno 20 producenata iz navedenih zemalja Zapadnog Balkana.

Ovaj dvonedeljni Program osmišljen je s ciljem razvoja profesije producenta u kreativnim industrijama, kao i dobre umetničke prakse u svim uključenim zemljama i u Velikoj Britaniji. British Council želi da nove producente podrži u osposobljavanju za rad u kreativnim industrijama, kao i da ohrabri umetničko eksperimentisanje i rad u različitim formama umetnosti.

Učesnici Programa će steći veštine osmišljavanja ideje za projekte u kreativnim industrijama i naučiti kako da svoju ideju efikasnije prenesu ciljnoj publici i svim učesnicima projekta. Razumeće i šta sve treba da se razmatra u smislu konkretnih rezultata: gde će se, kada i kako projekat realizovati. Najbolje projektne ideje dobiće finansijsku podršku i mentorstvo.

Moderator Programa je Curated Place, britanska agencija za produkciju u kreativnim industrijama. Ova agencija se prvenstveno rukovodi umetničkim kriterijumima, a specijalizovala se za međunarodne javne programe, javne instalacije velikih razmera, originalne narudžbe, profesionalni razvoj umetnika, muzičku strategiju, organizaciju događaja i održive produkcije.

Svi zainteresovani za učešće u Programu treba da popune prijavni formular dostupan na internet stranici British Councila i da podnesu prijavu najkasnije 22. novembra 2021. godine do 23:59 po srednjoevropskom vremenu. Imena izabranih kandidata biće objavljena 6. decembra 2021. godine.

Kontakt za sve informacije i medijske upite: Stefan Jokanović na stefan.jokanovic@britishcouncil.org


Dodatne informacije

British Council je međunarodna organizacija Velike Britanije posvećena kulturnim odnosima i obrazovnim mogućnostima. Doprinosimo stvaranju atmosfere pogodne za izgradnju saradnje, kao i jačanju međusobnog razumevanja između Velike Britanije i drugih zemalja. Nastojimo da razvoju Velike Britanije i drugih zemalja damo pozitivan doprinos i da otvaranjem mogućnosti, umrežavanjem i izgradnjom poverenja unesemo pozitivne promene u živote ljudi. U preko 100 zemalja širom sveta delujemo u oblastima umetnosti i kulture, engleskog jezika, obrazovanja i razvoja civilnog društva. Kroz događanja u našoj organizaciji svake godine dosegnemo do preko 20 miliona ljudi, a putem internet kanala i medija do preko 500 miliona ljudi.

British Council povezuje zemlje Zapadnog Balkana s uspešnim britanskim modelima kreativnih industrija i podržava pojedince i institucije u razvoju preduzetničke kulturne ponude. Kroz umetničke projekte British Council godišnje sarađuje s preko 7.000 profesionalaca i lidera na polju umetnosti i kulture, doseže do žive publike od 350.000 ljudi, te još 1,5 miliona preko Interneta i putem tradicionalnih medija.

Curated Place je agencija za produkciju u kreativnim industrijama koja se prvenstveno rukovodi umetničkim kriterijumima, a specijalizovala se za međunarodne javne programe, javne instalacije velikih razmera, originalne narudžbe, profesionalni razvoj umetnika, muzičku strategiju, organizaciju događaja i održive produkcije. Agencija planira, razvija, isporučuje, upravlja i plasira na tržište značajne umetničke i muzičke narudžbe, festivale, izložbe i događaje u kojima obrazovanje i široki obuhvat publike objedinjuje s visokokvalitetnom kreativnom realizacijom. Agencija se fokusira na realizaciju dela / radova izvan tradicionalnih prostora, koristeći kulturu kao ekonomski i društveni pokretač – maksimizirajući učinak kreativne prakse i tehnologija da bi od prostora stvorila mesto i osigurala dugoročan angažman publike. Agencija Curated Place uspešno je realizovala projekte širom Velike Britanije, nordijskih zemalja i ostatka Evrope, radeći uporedo s (opštinskim, komercijalnim i vladinim) agencijama i zajednicama u kojima realizuje radove.