fbpx

Jedno ubistvo, tri optužnice i skoro četiri godine bez pomaka

Wikimedia Commons: Оливер Ивановић

Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini sutra će biti nastavljeno suđenje za ubistvo lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića. Ročište se nastavlja saslušavanjem svedoka, a na optuženičkoj klupi nalazi se šestoro Srba.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Od tada su prošle tri godine i 10 meseci, a imena ubica i nalogodavaca još uvek nisu poznata. Specijalno tužilaštvo je 2. decembra 2019. podiglo prvu optužnicu za organizovani kriminal u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića koja je izmenjena već na prvom ročištu.

“Dostavljena je nova optužnica od strane Specijalnog tužioca i to je optužnica od 27. decembra koja je kasnije rešenjem Apelacionog suda vraćena na izmenu i dopunu. Specijalni tužilac nije postupio po nalogu i uputstvu koje je dao Apelacioni sud da dopuni optužnicu u određenem delu, da se bliže opišu način, vreme i mesto izvršenja krivičnog dela, i sama kvalifikacija krivičnog dela, već je dostavio novu optužnicu po kojoj sada postupamo. Dakle, to je ta treća optužnica”, objašnjava advokatica Jovana Filipović.

Nekadašnji saradnici i prijatelji Olivera Ivanovića sumnjaju u profesionalnost pravosudnog sistema Kosova.

„Imamo jedan sudski proces koji traje, imamo gubljenje vremena, dobijanje na vremenu, trošenja energije, uništavanja zdravlja, i nas, i članova naših porodica. To je nešto strašno i sramno. Ne mogu da shvatim da četiri godine nema pomaka u tom sudskom procesu. Ne, mi se posle tri godine vraćamo na sami početak. Neozbiljnost pravosudnog sistema Kosova, istragu koju vodi jedan tužilac tri godine, kod koga smo bili, davali izjave”, ističe nekadašnja saradnica Olivera Ivanovića Ksenija Božović.

Do sada je, od ukupno 28 svedoka koje je predložilo tužilaštvo, ispitano samo dvoje. Tužilac koji je do sada vodio proces, Sulj Hodža, otišao je u penziju, a slučaj je preuzeo Burim Ćerkini, što opet dovodi u sumnju celokupan proces, tvrdi Božovićeva.

“Zašto ćuti međunarodna zajednica, zašto je dozvolila da Sulj Hodža ode u penziju, trebali su da mu dozvole da završi ovaj proces na kome radi od početka, neka uradi sve što je do njega, da vidimo njegovu profesionalnost”, dodala je Božovićeva.

S druge strane, advokatica smatra da je novi tužilac imao više nego dovoljno vremena za pripremu.

“Čak je tužilaštvo u ogromnoj prednosti u odnosu na nas branioce. Najpre iz razloga jer mi branioci nismo još uvek dobili nijedan zapisnik na srpskom jeziku, nije preveden celokupan dokazni materijal, dakle fale nam određene izjave, na šta smo ukazali sudu, a sud je dužan da vodi računa o tome po službenoj dužnosti. Zatim, celokupna komunikacija se vodi isključivo na albanskom jeziku i imamo trenutno situaciju da će u januaru mesecu biti četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića, a mi se nalazimo na početku ovog procesa”, istakla je Filipovićeva.

Za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića terete se Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara, dok se Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete za zloupotrebu službenog položaja, manipulasanje dokazima, posedovanje oružja i drugo.

Milena Maksimović

 

 

%d bloggers like this: