fbpx

Saslušanjem svedoka nastavljeno suđenje u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Суђење за убиство Оливера Ивановића

Saslušanjem svedoka pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas je nastavljeno suđenje za ubistvo lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića. Od troje svedoka, koliko je pozvano da svedoči, za sada je ispitivana samo dugogodišnja Oliverova saradnica Ksenija Božović, čije će  svedočenje biti nastavljeno i sutra.

Saslušanje svedoka tužilaštva počelo je 30. avgusta ove godine, a na spisku je njih 28. Od troje, koliko je predviđeno da danas bude saslušano, još uvek traje ispitivanje dugogodišnje saradnice Olivera Ivanovića, Ksenije Božović. Pored nje, pozvana je i nevenčana supruga Olivera Ivanovića Milena Popović, koja kako je rekao sudija Valjon Kurtaj, zbog zdravstvenih razloga nije prisustvovala današnjem ročištu, i Časlav Ilić, za koga je još uvek nepoznato da li će danas svedočiti.

Govoreći o svedočenju Božovićeve, advokat Radeta Basare, Tom Gaši, istakao je da su izjave svedokinje imale političku konotaciju.

“Ona nije prepoznala nijednog od optuženih Srba. Ona do sada nije rekla da je nekoga prepoznala na dan ubistva Olivera Ivanovića, rekla je da je tu bilo puno ljudi i kada je ona došla na mesto ubistva, posle nekoliko minuta, da se tu bili policajci koje ona nije poznavala, te da su tu bile čaure”, kazao je Gaši.

Nakon saslušanja svedoka od strane tužilaštva, sledi i ispitivanje predloženih od strane branilaca, pa bi celokupan proces mogao da potraje.

“Mislim da će advokati sa tužiocem naći neku mogućnost da svi svedoci ne budu pozvani da daju izjave na suđenju, pošto ih ima na desetine. Naročito je izgubljeno mnogo vremena prošle godine zbog korona virusa, ali i ove godine, zato što rešenjem vlade Republike Kosova nije bilo dozvoljeno da na suđenju bude više od 20 lica”, dodao je Gaši.

Advokati optuženih ističu da tužilaštvo nema dokaza protiv njihovih klijenata.

“U vom procesu nema dokaza niti osnova za ono za šta se tereti moja klijentkinja. Mi ćemo do kraja suđenja dokazati njenu nevinost”, kazao je jedan od advokata Silvane Arsović, Musa Damati.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića terete se Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara, dok se Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete za zloupotrebu službenog položaja, manipulasanje dokazima, posedovanje oružja i drugo.

Milena Maksimović

%d bloggers like this: