Carski glasovi u Gračanici; Deca čuvaju kosovskometohijski melos od zaborava

Фестивал "Царски гласови"; Фото: Грачаница онлајн

Drugi po redu Festival izvornih pesama u čast Jordana Nikolića i Mare Đorđević,  “Carski glasovi“,  održan je u Domu kulture „Gračanica“. Publika je imala prilike da uživa u izvođenju tradicionalnih etno pesama sa ovih prostora, a pored najavljenih gostiju, Zorane Pavić, Raše Pavlovića, Ranka Šemića i Danijela Đokovića, pesme su pevali i mladi vokalni solisti Kosova i Metohije koji čuvaju i neguju tradiciju izvorne muzike, članovi Vokalno instrumentalnog sastava muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Prištine i članovi KUD “Slavuj” iz Novog Badovca.

Direktor festivala Zlatko Stojanović naveo je da su Jordan Nikolić i Mara Đorđević temelji, kako muzičkog, tako i folklornog stvaralaštva.

“To su glasovi, ja bih napravio jednu paralelu, Marija Kalas i Lučano Pavaroti, što se tiče naše prave izvorne muzike. Meni je čast da sam pokrenuo ovaj festival, samim tim što sam imao sreću da sa Jordanom sarađujem i da mnoge stvari učim od njega”, istakao je Stojanović.

Audicije su proteklih meseci održane širom Kosova i Metohije, kaže Stojanović, a pravo učešća ove godine imali su svi od šest do 22 godine. Večeras se gračaničkoj publici predstavilo 15 učenika.

Foto: Gračanica onlajn

“Naišao sam na izuzetno talentovanu decu. Prosto nisam mogao da verujem da je toliko dece muzikalno. Na festivalu je trebalo da se otpeva 13 kompozicija sa gostima, međutim, ja jednostavno nisam mogao da odbijem decu. Proširili smo na 18 kompozicija, pa sam onda pravio neke grupe da bi bilo što više dece i što veće motivacije za njih, jer su oni pravi stožeri naše prave izvorne muzike sa prostora Kosova i Metohije”, naglasio je direktor festivala.

Prvi Festival je održan 2019., dok se 2020. godine nije organizovao zbog aktuelne epidemiološke situacije sa korona virusom.

Foto: Gračanica onlajn

Festival su organizovali Udruženje estradnih umetnika i izvođača Kosova i Metohije, Dom kulture “Gračanica” i KUD “Etno izvori” iz Gračanice, a pomogli su Udruženje poslovnih žena “Avenija”, Turistička organizacija Gračanice i mnogi drugi.

Jordan Nikolić poreklom iz Prizrena i Mara Đorđević, pevači etno muzike, više nisu među živima, ali su čitav život bili odani kosovskometohijskom melosu. Ostavili su neizbrisiv trag, a pesmom su prenosili život Srba sa Kosova i Metohije, kao i duh tradicionalnog izvornog pevanja.

Ana Marković